Home | Blauwe Rus | Zo verhaart de Blauwe Rus
zo-verhaart-blauwe-rus

Zo verhaart de Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Blauwe Rus is een prachtig kattenras dat bekend staat om zijn unieke vacht. Hij heeft namelijk een dubbele vacht waarbij de ondervacht net zo lang is als de bovenvacht. Hierdoor krijgt hij een schattige pluche uitstraling en is hij extra zacht. Een bijkomend voordeel van deze unieke vacht is dat de Blauwe Rus hierdoor bijna geen haren verliest.

De vacht van de Blauwe Rus

De Blauwe Rus heeft dus een unieke dubbele vacht. Ze hebben een ondervacht en bovenvacht die allebei even lang zijn. Ook staan de haren dicht op elkaar. Hierdoor verliezen ze bijna geen haren.

Verder heeft de vacht van de Blauwe Rus natuurlijk een prachtige grijsblauwe kleur. Deze kleur is kenmerkend voor het ras en er mogen dan ook geen vlekken in zitten. Het moet een egale kleur zijn. Wel kan het zo zijn dat de kittens witte strepen of andere kleurtinten in hun vacht hebben. Dat is niet erg, want dit verdwijnt na ongeveer een jaar.

Blauwe Russen en mensen met een kattenallergie

Blauwe Russen zijn veel beter dan ‘gewone’ katten voor mensen met een kattenallergie. Natuurlijk ligt het aan je allergie en hoe erg deze precies is. Als je heel erg allergisch bent, dan ben je waarschijnlijk ook allergisch voor Blauwe Russen. Maar als je maar een lichte allergie hebt, kan het zo zijn dat je wel tegen Blauwe Russen kan.

Ten eerste komt dat natuurlijk omdat Blauwe Russen bijna geen haar verliezen. De meeste mensen met een kattenallergie zijn allergisch voor de haren en daardoor is een Blauwe Rus natuurlijk ideaal. Als er niet overal waar de kat rondloopt zijn haren achterblijven, kun je hier ook minder snel een allergische reactie voor krijgen.

Een andere reden waarom de Blauwe Rus wel geschikt kan zijn voor iemand met een kattenallergie, komt door het stofje glycoproteïne Fel d 1. De Blauwe Rus maakt dit stofje namelijk in veel mindere mate aan dan de gemiddelde kat en laat het nou net dit stofje zijn waar iemand met een allergie niet tegen kan. Dit stofje verspreidt de kat over zijn eigen vacht wanneer hij zichzelf wast. Het komt namelijk onder andere voor in zijn speeksel.

De verzorging van de Blauwe Rus

De vacht van een Blauwe Rus heeft weinig verzorging nodig. Een kat verzorgt zijn eigen vacht namelijk voornamelijk zelf. Je zou er eventueel wel voor kunnen kiezen om maximaal één keer in de week de haren te borstelen. Zo kun je alle losse haren makkelijk verwijderen.

Als de vacht van je kat er niet zo gezond uitziet en heel dof is, kun je er voor kiezen om het na te laten kijken door een dierenarts. Natuurlijk moet je wel af en toe met je kat naar de dierenarts. Deze kijkt dan of de kat helemaal gezond is en als er iets mis is, zal hij dat meteen zeggen.

Zo ziet de Blauwe Rus er uit

Een Blauwe Rus heeft, zoals je inmiddels wel weet, een mooie blauwgrijze vacht. Verder heeft hij een elegant en sierlijk lichaam met lange, dunne poten. Ook zijn staart is lang en smal en loopt taps toe richting de punt.

Verder staat de Blauwe Rus bekend om haar uitgesproken snorhaarkussens die je bij andere rassen niet zo veel ziet. Verder staan de oren over het algemeen wijd uit elkaar. De Blauwe Rus kun je echt herkennen aan zijn ogen. Deze hebben namelijk een prachtige smaragdgroene kleur.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

verharen-blauwe-rus

Het karakter van de Blauwe Rus

Het karakter is natuurlijk minstens net zo belangrijk als het uiterlijk van de Blauwe Rus. Het is een hele vriendelijke en sociale kat die van gezelligheid houdt. Hij ligt dan ook graag bij jou op schoot en is daardoor de ideale gezinskat.

Als kitten is de Blauwe Rus nog heel speels, maar dit neemt na een tijdje wel een beetje af. Wel vindt hij het fijn om uitgedaagd te worden, want het is een hele intelligente kat. Zo kan hij bijvoorbeeld helemaal zelf een deur openmaken of zijn voedingsbakje verschuiven.

Vijf veelgestelde vragen over het verharen van de Blauwe Rus

Is een Blauwe Rus hypoallergeen?

Ondanks dat veel mensen beweren dat een Blauwe Rus hypoallergeen is, is dit helaas niet zo. Er zijn dus mensen die gewoon een allergische reactie kunnen krijgen van een Blauwe Rus. Niet iedereen met een kattenallergie is namelijk allergisch voor de haren. Je kan ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld huidschilfers.

Wel kan het zo zijn dat iemand met een kattenallergie wel tegen een Blauwe Rus kan. Dit komt deels doordat hij zo weinig haar verliest en deels door het feit dat ze weinig glycoproteïne Fel d 1 aanmaken. Dit is een stofje waar de meeste mensen met een kattenallergie allergisch voor zijn.

Waarom verliest een Blauwe Rus bijna geen haren?

De Blauwe Rus heeft een unieke dubbele vacht waardoor ze bijna geen haren verliezen. De haren staan dicht op elkaar en zowel de ondervacht als de bovenvacht zijn erg kort. Dit ras is dus ideaal wanneer je het niet fijn vindt om overal kattenharen in huis tegen te komen. Zo hoef je dus minder vaak de stofzuiger te pakken om alle haren van de bank of het tapijt te halen.

Is er ook een Blauwe Rus met lange haren?

Een andere tak van de Blauwe Rus is de Nebelung. Dit is een Blauwe Rus, maar dan met halflange haren. Je kunt de vacht van een Nebelung op dezelfde manier verzorgen als die van de kortharige Blauwe Rus. Ook de Nebelung verliest bijna geen haar.

Hoeveel kost een Blauwe Rus ongeveer?

Gemiddeld betaal je tussen de €500,- en €700,- voor een Blauwe Rus. Dat lijkt misschien veel, maar het is een heel normaal bedrag voor een raskat. De fokker of cattery heeft namelijk veel kosten gemaakt om de moederkat en het nestje te kunnen verzorgen.

Denk maar aan bezoekjes aan de dierenarts, het laten dekken van de poes en natuurlijk het extra voer dat hij heeft moeten kopen. Om dit allemaal een beetje terug te kunnen verdienen, ligt de prijs van een Blauwe Rus nou eenmaal best hoog.

Waar koop je een Blauwe Rus?

Het beste kun je voor een Blauwe Rus bij een cattery of een fokker terecht. Zij hebben één of meerdere poezen en laten deze af en toe dekken door een andere Blauwe Rus. Een goede fokker geeft heel veel om zijn dieren en dat moet ook wel want het fokken kost heel veel tijd en moeite. Daarom weet je ook zeker dat je een goede kitten koopt en dat je niet opgelicht wordt.

Natuurlijk kun je ook via Marktplaats een Blauwe Rus kopen, maar zorg er dan wel voor dat je de verkoper echt kunt vertrouwen. Met een beetje geluk kom je een Blauwe Rus tegen in het asiel, maar die kans is vrij klein omdat het zo’n dure kat is.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!