Home | Blauwe Rus | Zindelijk maken van je Blauwe Rus
zindelijk maken blauwe rus

Zindelijk maken van je Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een kat moet je, net als elk ander dier en mens, zindelijk maken. Dus ook een Blauwe Rus moet je zindelijk maken. Gelukkig is dit niet heel moeilijk en zal je kat, zodra hij zindelijk is, meestal op de kattenbak gaan om zijn behoeftes te doen. Je kat kan het ook fijn vinden om zijn kattenbak te laten voor wat het is, en buiten zijn behoeftes doen. Maar omdat de Blauwe Rus een kat is die redelijk veel binnen is, kun je het er beste van uit gaan dat een kattenbak wel nodig zou zijn. Hou er wel rekening mee dat ongelukjes altijd kunnen gebeuren en dat het ook zeker wel eens voor zal komen dat je kat in huis poept of plast. Gelukkig is dit zo weer opgeruimd!

In de cattery

Je Blauwe Rus blijft de eerste drie maanden natuurlijk in het nestje bij de cattery. Hier leert hij gelukkig al een heleboel op het gebied van zindelijkheid. Dit leren ze niet alleen van hun moeder, maar ook van de eigenaar van de cattery. Het is heel belangrijk dat dit meteen op het begin goed aangeleerd wordt, want anders kan het nog knap lastig worden om dit op een later moment aan te leren. Gelukkig zijn de meeste cattery’s hier heel strikt in en plaatsen ze meteen de kittens op de kattenbak om ze duidelijk te maken dat ze daar hun behoeftes moeten doen. Ook kunnen ze uiteraard afkijken bij hun moeder, die ook haar behoeftes op de kattenbak doet.

Thuis aangekomen

Als je Blauwe Rus eenmaal thuis is aangekomen, is het belangrijk dat je meteen duidelijk maakt waar hij zijn behoeftes moet doen. Je kunt hem gewoon een keer op de kattenbak zetten om er kennis mee te laten maken. Dit kun je ook gewoon doen ook al hoeft de kat nog niet naar de wc. Waarschijnlijk zal hij de kattenbak of het grind nog wel herinneren van zijn vorige woonplaats, de cattery. Zo weet hij dus meteen waar het voor is en waar hij terecht kan als hij naar de wc moet gaan. Het is dan ook slim om dezelfde kattenbakvulling te gebruiken als bij de cattery.

Als je wil, kun je later dan langzaam overgaan op een andere kattenbakvulling. Doe dit wel pas als hij al helemaal gewend is aan de kattenbak en hier ook altijd zijn behoeftes doet. Op het begin kun je dan de nieuwe kattenbakvulling mengen met de oude. Door er steeds een beetje meer bij te doen, kun je uiteindelijk zo de oude vulling vervangen met de nieuwe.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

blauwe rus zindelijk

Zindelijk maken

Een kat voelt uit zichzelf al heel snel aan dat hij op een kattenbak naar de wc moet gaan. Ze zijn namelijk van nature al zindelijk omdat ze van hun moeder leren dat ze op de kattenbak moeten. Het kan echter wel zijn dat ze op het begin zo onder de indruk zijn van een nieuw huis of dat ze zo moeten wennen aan een nieuwe omgeving, dat ze even op de goede weg moeten worden geholpen.

Het kan hierbij helpen om je kat of kitten goed in de gaten te houden. Als je merkt dat hij op het punt staat om iets te gaan doen, kun je hem snel op de bak zetten. Dit zie je wanneer hij gaat draaien, zoeken, een gehaaste houding aanneemt of wanneer hij op de vloer een kuil probeert te graven om zijn behoeftes te doen. Geef hem ook wat privacy en beloon hem daarna als hij zijn behoefte in de kattenbak heeft gedaan door hem bijvoorbeeld een snoepje te geven. Een Blauwe Rus is erg intelligent en zal al snel in de gaten hebben dat het goed is om zijn behoeftes op de kattenbak te doen.

De kattenbak verschonen

Houd er ook rekening mee dat je regelmatig de kattenbak moet verschonen. Je kunt de drollen er regelmatig uit scheppen, waardoor hij al een stuk schoner blijft. Als de kat er eenmaal in heeft geplast (of een aantal keer), kun je hem het beste verschonen. Je kunt ook een deel van het grind vervangen zodat je niet elke keer alles hoeft te vervangen. Wel moet je van tijd tot tijd de kattenbak helemaal leegmaken en deze poetsen. Als je de kattenbak niet goed schoon houdt, kan het zo zijn dat je kat er uiteindelijk niet meer op gaat. Hij zal dan waarschijnlijk ergens anders in huis ergens op de vloer naar de wc gaan.

Zorg er ook voor dat de kattenbak groot genoeg is. Hij moet minstens anderhalf keer de grootte van de kat zijn zodat hij zich makkelijk om kan draaien en kan graven. Let er ook op dat je de kattenbak schoonmaakt met een neutraal middel dat geen sterke geur heeft. Soda of groene zeep is hier heel geschikt voor. Als je twee katten hebt, is het handig om een kattenbak te kopen met twee uitgangen. De ene kat kan de andere namelijk opsluiten in de bak en na zo’n negatieve ervaring wil hij dan misschien niet meer de kattenbak gebruiken. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat hij de kattenbak makkelijk kan vinden.

Onzindelijkheid

Wanneer je kat plots niet meer zindelijk is, heeft dit altijd een reden. Eén van die redenen kan dus zijn dat zijn kattenbak niet goed schoon is, maar er kunnen ook nog andere dingen aan de hand zijn. Katten zijn heel erg kieskeurig en misschien vindt hij het kattenbakgrit dat je gebruikt niet fijn. Je kunt dus proberen om een andere soort te gebruiken. Als dit niet werkt, kun je ook nog een andere kattenbak kopen die een andere kleur en vorm heeft.

Wanneer je kat buiten de kattenbak plast, moet je dit zo goed mogelijk schoonmaken. Het is namelijk belangrijk dat de geurtjes goed weggaan, zodat hij hier de volgende keer niet zo snel plast. Dit kan heel gemakkelijk met alcohol of een speciaal poetsmiddeltje. Je kunt ook de plasplek een nieuwe functie geven. Zet op die plek bijvoorbeeld zijn eten neer of ga daar met hem spelen en dan zal hij niet meer zo graag daar willen plassen. Als de onzindelijkheid aan blijft houden en je hebt alles geprobeerd, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Er kan namelijk ook een medische reden zijn waardoor je kat niet meer op de kattenbak gaat. In het ergste geval kun je ook nog een kattengedragsdeskundige inhuren die jou kan helpen om je kat weer zindelijk te maken.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!