Home | Blauwe Rus | Waar moet je aan denken als je een Blauwe Rus in huis haalt
waaraan denken bij aanschaf blauwe rus

Waar moet je aan denken als je een Blauwe Rus in huis haalt

⏱ Leestijd: 5 minuten

Het hebben van een huisdier, en dan met name een Blauwe Rus, is natuurlijk hartstikke leuk. De Blauwe Rus is een hele mooie kat die ook nog eens heel lief is. De ideale kat om te hebben dus! Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden en waar je aan moet denken wanneer je een Blauwe Rus in huis haalt.

De prijs

Het kopen van een Blauwe Rus doe je niet zomaar eventjes, want er hangt een flink prijskaartje aan. Wanneer je een Blauwe Rus koopt bij een fokker of bij een cattery, betaal je tussen de €500,- en de €700,- voor een kitten. De exacte prijs van de kat hangt van een aantal dingen af. Natuurlijk verschilt de prijs wat per aanbieder en de ene zal iets meer vragen dan de andere. Wel moet een cattery zich houden aan de richtlijnen van de rasvereniging.

Er zijn verschillende redenen waarom een Blauwe Rus zo duur is. Ten eerste is betaal je vaak al meer voor een raskat. Dat komt omdat deze dan van een cattery komt. De eigenaren moeten dan een stamboom hebben van de kat zodat zij kunnen bewijzen dat de kittens puur zijn en op een goede manier gefokt. Het verzorgen en houden van deze katten is veel werk en kost veel tijd. Daarnaast komen er ook veel kosten bij kijken voor de eigenaar van de cattery. Zo moeten ze ingeschreven staan bij een vereniging en een cattery registratie hebben om katten te mogen fokken. Dit kost eenmalig zo’n €50,- en daarna €25,- per jaar. Ook moeten zij een dekkater lenen en hiervoor betaal je ook al snel tussen de €300,- en de €500,-.

Voordat de poes gedekt mag worden, moet de cattery een gezondheidsverklaring hebben van de dierenarts. Zo’n controle kost rond de €100,-. Wanneer de poes dan eindelijk zwanger is, eet ze natuurlijk veel meer waardoor de kosten om haar te verzorgen ook hoger worden. Tot slot heeft de cattery ook nog speciale spullen nodig voor de geboorte en zo’n geboortepakket en kittenpakket kosten ook rond de €100,-. Meestal zorgen zij er ook voor dat je kitten al gechipt en ingeënt is. Hierdoor kan de prijs van een Blauwe Rus kitten al snel richting de €1000,- gaan. Dit is dus nodig om de gemaakte kosten van de cattery te kunnen vergoeden.

Bijkomende kosten

Als je dan eenmaal de kat hebt gekocht, ben je er natuurlijk nog niet. Zo moet je ook spullen kopen voor je nieuwe huisdier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kattenboek, voerbakjes en natuurlijk wat speeltjes. Ook een krabpaal is erg handig om te hebben, anders kan het zomaar zijn dat hij je banken of stoelen kapot gaat krabben. Als je graag op vakantie wil gaan zul je je kat ergens onder moeten brengen. Misschien heb je geluk dat een vriend of een familielid gratis op je kat wil passen, maar als dat niet het geval is dan moet je dus ook elke keer betalen voor een pension of een andere plek waar je kat kan verblijven.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

rekening mee houden bij aanschaf blauwe rus

Verder moet je natuurlijk ook minstens een keer per jaar met je kat naar de dierenarts voor zijn jaarlijks check. Houd er ook rekening mee dat het zomaar eens zou kunnen zijn dat hij een keer medicijnen of een operatie moet. Bovendien moet je natuurlijk ook eten blijven kopen voor je kat en eventueel wat snoepjes. Dit zijn dus kosten die steeds terug blijven keren. Het hebben van een kat is heel leuk, maar het kost je dus ook steeds geld.

Hypoallergeen

Het is erg vervelend wanneer je een kattenallergie hebt en helaas is er geen enkel ras dat helemaal hypoallergeen is, dus ook niet de Blauwe Rus! Er wordt wel eens beweerd dat de Blauwe Rus wel hypoallergeen is, maar helaas is dat niet waar. Hij kan dus wel degelijk voor een allergische reactie zorgen. Er zijn echter wel mensen die allergisch zijn voor katten, maar die wel tegen dit ras kunnen.

De Blauwe Rus heeft dus een unieke dubbele vacht. Hierdoor verliezen ze bijna geen haar. Dat is al een pluspunt voor mensen met een allergie, want vaak zijn het de haren waardoor zij een allergische reactie krijgen. Bovendien is het natuurlijk ook heel handig voor de mensen die geen kattenallergie hebben, want zo heb je veel minder last van die vervelende haren die overal rondzwerven!

Mensen met een kattenallergie kunnen meestal niet tegen een stofje genaamd Feline domesticus 1, oftewel Fel d 1. Wanneer zij in aanraking komen met dit stofje, krijgen ze dus een allergische reactie. De Blauwe Rus maakt maar heel weinig Fel d 1 aan, veel minder dan de gemiddelde kat. Hierdoor kunnen ze dus ook beter verdragen worden door mensen die een kattenallergie hebben en kunnen zij soms wel tegen de Blauwe Rus.

Het feit dat de Blauwe Rus zo weinig Fel d 1 aanmaakt, betekent helaas niet dat het een hypoallergene kat is. Dit stofje komt namelijk wel overal te zitten. Het zit voornamelijk in het speeksel van de kat en wanneer hij zichzelf wast, komt het dus ook overal over zijn vacht. Maar als je een milde allergie hebt, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat je wel tegen de Blauwe Rus kunt. Dit kun je testen door veel contact te zoeken met een Blauwe Rus, bijvoorbeeld in de cattery. Zo weet je van tevoren een beetje of je een heftige allergische reactie krijgt voordat je de kat in huis haalt. Het zou namelijk zonde zijn als je hem na een tijdje weer weg moet doen omdat je toch te allergisch blijkt te zijn.

Eenzaamheid

Wanneer je een Blauwe Rus in huis haalt, moet je er natuurlijk ook wel rekening mee houden dat er regelmatig iemand thuis moet zijn. Dit ras is niet erg actief, maar vindt het wel fijn om te spelen met zijn baasje of om lekker te knuffelen. Hij is echt gericht op mensen en dus echt een gezelschapsdier. Als ze veel alleen thuis zijn, kunnen ze wel eenzaam worden. Een paar uur per dag alleen thuis zitten is op zich geen probleem, maar let er wel op dat je je Blauwe Rus niet te lang en te veel alleen laat.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!