Home | Blauwe Rus | Verzorging Blauwe Rus
verzorging blauwe rus

Verzorging Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er wel nog een paar dingetjes die je kunt doen om je Blauwe Rus zo goed mogelijk te verzorgen.

De vacht

Zoals je inmiddels wel weet, heeft de Blauwe Rus een unieke dubbele vacht. Hierdoor verliezen ze maar weinig haar. Het is dus niet nodig om dit ras heel vaak te borstelen. Je kunt dit zelfs beter niet doen, want je loopt dan het risico dat je de karakteristieke korte ondervacht beschadigt of dat je de haren eruit trekt. Wanneer je je kat aait, zul je zien dat je wat losse haren uit de vacht kunt halen en dit is al genoeg. Mocht het nodig zijn tijdens de rui, dan kun je je Blauwe Rus wel een keer borstelen. Dit doe je dan met een zachte borstel. Je kunt ook met een vochtige zeem, een washandje of gewoon met natte handen de vacht aaien om op deze manier de losse haren te verwijderen.

Hygiëne

Een kat is een heel hygiënisch dier en wast zichzelf. Dit doen ze door hun eigen vacht uitgebreid te likken. Je hoeft ze dus niet zelf nog in bad te doen. Wel kun je de oren regelmatig controleren en schoon maken wanneer dit nodig is. Dit kun je doen met een speciale oorcleaner.

Als een kat veel buiten is, dan zal hij waarschijnlijk geen last krijgen van lange nagels. Hij krabt dan aan een boom of ze blijven mooi kort wanneer hij over de stoep loopt. Blauwe Russen zitten over het algemeen veel binnen, waardoor hun nagels wel eens te lang kunnen worden. Hiervoor kun je ook een krabpaal aanschaffen, op deze manier blijven zijn nagels mooi kort. Dit is echter niet altijd genoeg. Je kunt er dan ook voor kiezen om de nagels zelf bij te knippen, maar dit kan ook de dierenarts voor je doen. Wanneer je kat te lange nagels heeft, zal hij thuis eerder aan het tapijt of aan de bank gaan krabben en dat wil je natuurlijk niet.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

blauwe rus verzorgen

Fysieke verzorging

Qua fysieke verzorging hoef je dus niet zoveel te doen bij je Blauwe Rus. Je kunt heel af en toe de vacht borstelen, maar dit is in de meeste gevallen niet eens nodig. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat je Blauwe Rus op het juiste gewicht blijft. Dit doe je simpelweg door hem zoveel mogelijk gezonde voeding te geven. Een gebalanceerd dieet is hier erg belangrijk bij. Zorg er ook voor dat hij voldoende water drinkt. Af en toe een snoepje geven is natuurlijk helemaal niet erg, maar wanneer je Blauwe Rus last krijgt van overgewicht, kun je die snoepjes toch maar het beste even laten staan.

Mentale verzorging

Bij het verzorgen van je kat hoort natuurlijk ook mentale verzorging. Katten, en dan vooral Blauwe Russen, zijn erg gehecht aan mensen en genieten van hun aandacht. Het zijn echte gezins katten en liggen graag bij je op schoot. Ze vinden het dan ook helemaal niet fijn om veel alleen thuis te zijn! Hier worden ze erg eenzaam van. Natuurlijk kan je Blauwe Rus wel af en toe alleen thuis zijn, maar niet te vaak en niet te lang. Als je van tevoren al weet dat je veel van huis zal zijn, kun je ervoor kiezen om twee katten te nemen. Blauwe Russen kunnen goed overweg met andere katten, ook als ze van een ander ras zijn. Om er zeker van te zijn dat het goed gaat, kun je ervoor kiezen om meteen twee kittens aan te schaffen. Zo kunnen ze samen spelen en zijn je katten nooit alleen.

Bovendien zijn Blauwe Russen erg intelligente dieren. Ze willen dan ook graag uitgedaagd worden en je kunt ze heel gemakkelijk iets nieuws leren. Dit kan bijvoorbeeld een leuk trucje zijn. Blauwe Russen zijn prima in staat om te apporteren. Ook kunnen ze zorgen problemen hun bakje met eten verplaatsen of een deur of een kast openmaken. Wanneer een Blauwe Rus niet voldoende uitgedaagd wordt, gaat hij zich vervelen. Hij kan dan vervelend gedrag vertonen. Het is dus ook erg belangrijk dat je je Blauwe Rus voldoende uit blijft dagen en genoeg met hem speelt. Zo voorkom je dat hij zich gaat vervelen.

Merk je dat je kat vervelend gedrag begint te vertonen? Grote kans dat hij zich verveelt of dat hij eenzaam is. Hij zal je dan misschien uit je slaap houden of proberen je enkels of armen aan te vallen. Vat dit niet op als een teken van wangedrag, maar juist als een teken dat je je kat beter moet verzorgen. Breng meer tijd door met je kat en speel voldoende met hem, en dan zal je Blauwe Rus je beste vriend worden.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

Opvoeden van je Blauwe Rus

Opvoeden van je Blauwe Rus

De Blauwe Rus heeft een zachtaardig en aanhankelijk karakter waardoor het een erg fijn huisdier is. Daarnaast is hij ook heel intelligent, waardoor je hem heel gemakkelijk dingen aan kunt leren. Mede hierdoor is het opvoeden van een Blauwe Rus geen grote...

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!