Inhoudsopgave
Naast de standaard Blauwe Rus zijn er ook nog andere soorten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de witte en zwarte Blauwe Rus en een langharige variant. Daarnaast heb je ook nog verschillende takken van het ras. Ze lijken allemaal erg op elkaar, maar hebben toch een paar dingen waarin ze van elkaar verschillen. In dit hoofdstuk lees je meer over de verschillende soorten en takken Blauwe Russen.
Verschillende takken
Binnen het ras de Blauwe Rus heb je drie verschillende takken. Oorspronkelijk komt dit ras uit Rusland, uit de havenstad Archangelsk. In de negentiende eeuw was de Blauwe Rus daar en hij is toen meegenomen naar Engeland door Britse zeelieden. In Engeland is het ras toen verder gefokt en uitgegroeid tot wat het ras nu is. Later werden er ook op andere plekken in de wereld katten gefokt, waardoor er verschillende takken zijn ontstaan. In principe hebben ze allemaal dezelfde geschiedenis, waardoor ze erg op elkaar lijken. Toch hebben ze onderling een paar kleine verschillen.
De Siberische/Scandinavische tak
Deze tak van de Blauwe Rus heeft een iets donkerdere kleur en voelt stugger aan dan bijvoorbeeld de Engelse tak. Wellicht is dit zo omdat het in Siberië en Scandinavië natuurlijk een stuk kouder is dan in Amerika en Engeland, waardoor de kat ook een dikkere vacht nodig heeft. De oren van de Siberische/Scandinavische tak staan nog net iets verder elkaar en ze zijn ook wat kleiner. Deze kat is ook iets kleiner en wat verlegen, waardoor hij minder vaak gefokt wordt.
De Amerikaanse tak
De vacht van de Amerikaanse tak is iets lichter van kleur. Daarnaast heeft deze kat ook iets rondere ongen. De vacht is nog net iets korter en dichter en daardoor is deze tak nog meer pluche-achtig dan de rest. Ook is de Amerikaanse tak iets extroverter dan de andere, waardoor hij ook iets drukker van aard is. Hij is middelgroot en zelfs tegenover mensen die hij niet kent erg sociaal.
De Engelse tak
De Engelse tak heeft een middelblauwe vacht en de bouw is iets zwaarder dan de rest van de takken. De snorhaar kussentjes zijn bij deze tak het meeste aanwezig. Je zult iets meer tijd nodig hebben om het vertrouwen te winnen, want het is een hele ingetogen kat. Als de kat eenmaal een beetje aan je gewend is, zal hij erg sociaal zijn. Deze tak is eigenlijk een combinatie van de Siberisch/Scandinavische en de Amerikaanse tak.
Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.
De witte Blauwe Rus
Naast de gewone Blauwe Rus heb je ook nog de Witte Rus. Zoals de naam al zegt heeft deze soort een zuivere witte vacht. Het is belangrijk dat de vacht echt helemaal wit is. Er mag geen gele zweem of een andere tint in zitten. Wel kan het ook bij de Witte Rus zo zijn dat de kittens een kleurverschil hebben in de vacht. Ze mogen een gekleurde kopvlek hebben. Deze verdwijnt na verloop van tijd. Niet de hele kat is wit, want de voetzolen en het neusje zijn roze van kleur.
Je kunt de Witte Rus verder redelijk vergelijken met de Blauwe Rus. Ze hebben allebei die unieke dubbele vacht, waardoor ze heel zacht en stevig zijn. Ook de bouw van de Witte Rus is hetzelfde als die van de Blauwe Rus, net als het karakter. De Witte Rus heeft daarnaast ook nog dezelfde kenmerkende smaragdgroene ogen.
De Witte Rus komt oorspronkelijk uit Australië en is aan het einde van de jaren ‘60 ontstaan. Een stel genaamd Dick en Mavis Jones fokte Blauwe Russen. Zij hadden iets gelezen over Witte Russische katten en waren hier zo van onder de indruk, dat ze er van droomden om zelf ook zo’n soort kat te hebben. Alleen wilden zij die dan wel met de kenmerken van de Blauwe Rus. Ze begonnen te experimenteren met een witte huiskat uit Siberië die gedekt werd door een Blauwe Rus. In dit nestje zaten twee witte kittens.
Na zo’n vijf jaar door te blijven fokken, hadden ze eindelijk hun doel behaald. Dit gebeurde allemaal onder toezicht van de Universiteit van Sydney. Vervolgens kwam er een streng programma zodat er beste karakteristieken en kwaliteiten van de Blauwe Rus bewaard zouden blijven. In 1975 werd in Australië de Witte Rus een officieel ras en in 2013 gebeurde dit in Engeland. De kosten van een Witte Rus zijn ongeveer hetzelfde als die van een Blauwe Rus. Helaas komt de Witte Rus niet erg vaak voor en het kan dan ook lastig zijn om deze eentje te vinden. De meeste kans maak je bij een fokker of bij een cattery, maar het kan best wel zo zijn dat je nog even moet wachten tot er een Witte Rus voor jou is.
De zwarte Blauwe Rus
De Zwarte Rus komt maar weinig voor. Deze is gek genoeg ontstaan in een nestje Witte Russen. Er zat toen namelijk ineens een Zwarte Rus kitten tussen. Waarschijnlijk zat er vroeger in de stamboom van één van de ouders nog een zwarte kat, maar hier hebben minstens tien generaties Blauwe Russen tussen gezeten. Een Zwarte Rus komt niet heel vaak voor.
De Nebelung
De Blauwe Rus staat natuurlijk bekend om zijn dubbele, korte vacht, maar er is ook een soort met lange haren: de Nebelung. Dit is dus een langharige Blauwe Rus. Het verschil in lengte van de haren is ook meteen het grootste verschil tussen de twee soorten, want verder lijken ze erg op elkaar. De Nebelung is lang na de Blauwe Rus pas ontstaan in Amerika. Vandaag wordt deze soort vooral gefokt in de Verenigde Staten, Duitsland, Rusland en Nederland. Hierdoor kan er een goede genetische basis gevormd worden en kan er voorkomen worden dat er sprake is van incest.
De vacht van de Nebelung is, net als die van de Blauwe Rus, erg zacht, zijdeachtig en heeft een blauwgrijze kleur. Hij heeft geen super lange haren, maar halflange haren. Ook de staart is lang en heeft lange haren. Deze is redelijk lang en loopt taps toe. Verder heeft de Nebelung ook geen pigment in de puntjes van zijn haren, waardoor het net lijkt alsof hij een zilveren glans heeft. De vacht is dus niet zo blauwgrijs als die van de Blauwe Rus. Wel staat hij bekend om zijn bijzondere nevel kleurige vacht.
De bouw van de Nebelung is ongeveer hetzelfde als die van de Blauwe Rus. Hij is middelgroot en heeft een redelijk lang lichaam. Gemiddeld weegt hij tussen de 2,5 en de 5 kilo. Het hoofd is wigvormig en breed, maar niet erg lang. Hij heeft een rechte neus en de oren liggen ver uit elkaar en zijn redelijk groot. Hij heeft een lange en krachtige hals die mooi past bij de rest van het sierlijke en elegante lichaam. De poten zijn lang en slank en hij heeft kleine, ovale voetjes. De ogen hebben uiteraard dezelfde kenmerkende smaragdgroene kleur.
Qua karakter lijkt de Nebelung erg op de Blauwe Rus. Dat is ook niet zo heel gek, want ze hebben natuurlijk ongeveer dezelfde achtergrond. Het is namelijk een hele aanhankelijke en alerte kat, waardoor het de ideale gezinskat is. Verder is hij vrolijk, maar wel rustig. Zo houdt hij bijvoorbeeld niet erg van lawaai, maar hij vindt het wel fijn om gezelschap te hebben en om af en toe te spelen met zijn baasjes.
De Blauwe Rus staat er ook om bekend dat hij maar weinig haar verliest dankzij zijn dubbele vacht. Ook de Nebelung heeft verliest maar weinig haar en heeft weinig verzorging nodig. Je kunt ervoor kiezen om van tijd tot tijd de vacht te borstelen, maar dit hoeft niet erg vaak. Het is zelfs belangrijk dat je het niet té vaak doet, want dan kun je de ondervacht beschadigen. Ook moet je er op letten dat je de Nebelung te teveel eten geeft. Omdat hij niet zoveel beweegt kan hij namelijk gemakkelijk te zwaar worden. Voor zover bekend is, heeft de Nebelung niet vaak last van bepaalde erfelijke ziektes. Hij wordt gemiddeld zo’n vijftien tot twintig jaar oud.
De Nebelung is ontstaan in de Verenigde Staten, in Texas om precies te zijn. Het baasje van de eerste langharige Blauwe Rus heette Mrs Cora Cobb. In 1981 adopteerde zij een zwarte huispoes en voordat ze haar konden steriliseren, kreeg ze al twee zwarte kittens. De vader van het nestje was waarschijnlijk een Angora kat, want die had lange haren. De andere ouder was waarschijnlijk familie van een Blauwe Rus.
Eén van deze twee kittens, Elsa, begon steeds meer op de Blauwe Rus te lijken wanneer ze wat ouder werd. Toen Elsa haar eigen nestje kreeg, zaten hier ook blauwe kittens bij en één van die blauwe kittens had halflang haar. Mevrouw Cobb noemde hem Siegfried. Vervolgens kreeg Elsa nog zo’n nestje en ook hier zat weer zo’n blauwe half langharige poes bij. Mevrouw Cobb noemde haar Brunhilde. Ze liet Brunhilde en Siegfried samen een nestje krijgen en de kittens zagen er hetzelfde uit als de ouders. Kort daarna liet Cobb het ras officieel maken en noemde het Nebelung, het Duitse woord voor nevel wezen. Ze vond dit namelijk wel passen bij de mooie nevelachtige kleur van de katten. Een Nebelung is over het algemeen net wat duurder dan een Blauwe Rus. Voor een kitten betaal je gemiddeld zo’n €900,-.
Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?
Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.