Home | Blauwe Rus | De prijs van een Blauwe Rus
prijs-blauwe-rus

De prijs van een Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 8 minuten

De Blauwe Rus is een erg populair kattenras en dat is ook niet heel gek. Het is een prachtige kat die een mooie, zachte blauwgrijze vacht heeft. Vergeleken met andere rassen is een Blauwe Rus redelijk prijzig. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over de prijs van deze prachtige kat.

Zoveel kost een Blauwe Rus

De prijs van een Blauwe Rus hangt natuurlijk van een paar dingen af. Zo speelt de plek waar je de kat koopt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Meestal koop je een Blauwe Rus bij een echte fokker en dan betaal je, relatief gezien, redelijk veel geld. Een Blauwe Rus zul je ook niet zo snel bij een asiel of dierenwinkel zien. Wel kan het zo zijn dat iemand een nestje met Blauwe Russen heeft en de kittens redelijk goedkoop weg doet.

Een Blauwe Rus van een fokker

Meestal koop je een Blauwe Rus bij een echte fokker. Er zijn drie verschillende takken van Blauwe Russen, namelijk de Engelse tak, de Amerikaanse tak en de Siberische/Scandinavische tak. Ze werden vroeger dan ook niet veel in Europa gefokt, maar tegenwoordig gelukkig wel. Er zijn dan ook genoeg professionele fokkers waarbij je zeker weet dat de gezondheid van de kittens goed zijn.

Als je een geschikte fokker hebt gevonden, kun je een Blauwe Rus kitten uitzoeken. Je moet hierbij rekening houden met een prijs tussen de €500,- en €700,-. Dit is de gemiddelde prijs voor een Blauwe Rus en je moet er dus niet raar van opkijken wanneer dit de vraagprijs is voor een kitten. Het fokken van katten is namelijk een dure hobby. Wanneer je een echt goede fokker hebt, hechten zij ook veel waarde aan een goede gezondheid van de kat.

Hier komt dus bij kijken dat ze een goede gezondheidszorg moeten betalen voor de katten. Je kunt hierbij denken aan bezoekjes aan de dierenarts of het kopen van bepaalde medicijnen. Daarnaast moet je ook geschikte voeding betalen voor de katten, wat natuurlijk ook veel geld kost. Deze kosten blijven ook elke keer weer terugkomen. Een echte fokker hecht heel veel waarde aan zijn katten en neemt deze kosten vaak voor lief.

Een fokker is natuurlijk veel tijd kwijt met het fokken van goede Blauwe Russen. Zo moeten ze erop letten dat ze goed kruisen zodat ze de kittens geen last krijgen van erfelijke ziektes. Daarnaast is het belangrijk dat er kittens gebaard worden die voldoen aan de eisen van een Blauwe Rus. Als dat niet zo is, kunnen ze er namelijk geen of minder geld voor krijgen.

Als een kat dan zwanger is, krijgt deze natuurlijk extra veel zorg. Wanneer de kittens zijn geboren, moeten ze naar de dierenarts voor bepaalde vaccinaties en een gezondheidscheck. Dit kost allemaal veel tijd en geld, waardoor een Blauwe Rus kitten dus ook veel geld kost. Zo zijn er ook mensen die Blauwe Russen fokken als (parttime) baan.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

prijzen-blauwe-rus

Een Blauwe Rus op Marktplaats

Een goede plek om een Blauwe Rus te kopen, is Marktplaats. Je moet er dan wel op letten dat je te maken hebt met een geschikte verkoper. Het komt namelijk helaas nog steeds voor dat mensen slechte kittens verkopen via Marktplaats. Gelukkig wordt dit wel steeds lastiger omdat je niet meer zo anoniem bent wanneer je een advertentie plaatst. De prijs voor een Blauwe Rus kitten ligt op Marktplaats meestal iets lager dan bij een fokker.

Een Blauwe Rus uit het asiel

Heb je het geluk dat je een Blauwe Rus tegenkomt in het asiel, dan ben je een stuk goedkoper uit. Zij maken namelijk geen onderscheid tussen de verschillende katten die zij hebben, maar ze worden allemaal voor dezelfde prijs weggedaan. Meestal is dit zo’n €100,-. Dit betaal je dan niet eens voor de kat, maar voor de kosten die het asiel heeft gemaakt voor de kat zoals de ontworming, het chippen en de castratie.

Zoveel kost het om een Blauwe Rus te fokken

Ten eerste heb je natuurlijk poes nodig. Het kan zijn dat je deze al hebt omdat het je huisdier is, maar het kan ook zijn dat je deze speciaal gaat kopen om te gebruiken voor je fokplannen. Voordat je kan gaan beginnen met fokken, moet je je aanmelden bij een kattenvereniging als fokkerlid. Je kan dan een stamboom aanvragen voor de kittens zodat zij ook echt de naam ‘Blauwe Rus’ mogen dragen. Dit kost in eenmalig zo’n €35,- en dan nog ongeveer €25,- voor elk jaar dat je lid bent.

Vervolgens moet je op zoek gaan naar een geschikte dekkater. Dit kost veel tijd en energie en als je dan een geschikte kater hebt gevonden, moet je hier meestal tussen de €300,- en €500,- voor betalen om deze te laten dekken met jouw poes. Het kan ook zijn dat je niks hoeft te betalen, maar dat je dan als betaling een kitten moet geven. Na de dekking wordt er wel een dekbewijs ingevuld door allebei de eigenaren.

Voordat je je poes bij de dekkater mag laten komen, moet deze voldoen aan verschillende eisen. Deze eisen worden gesteld door de eigenaar van de dekkater en door de kattenvereniging. Zo moet hij ingeënt en ontwormd zijn en getest zijn op kattenaids en leukemie. Soms komen er ook nog meer checks bij kijken. In totaal kost dit zo’n €100,-.

Als de poes dan drachtig is, moet je je voorbereiden op de geboorte. De poes moet dan extra voeding hebben die haar helpt om de kittens in de buik te laten groeien en ontwikkelen. Dit zijn dus ook nog eens extra kosten bovenop de gewoonlijke kosten van de poes. Ook wanneer de kittens zijn geboren, heeft de moederpoes nog veel extra eten nodig omdat zij dan ook haar kittens moet voeren.

Verder moet je ook nog spullen kopen om de kittens te verzorgen en moet je ervoor zorgen dat ze in een veilige omgeving opgroeien. Zo hebben ze bijvoorbeeld voedings pipetten, speentjes en vervangende moedermelk nodig. Voor de moederpoes heb je spullen nodig zoals een middeltje tegen weeënzwakte of melkgift stimulant. In totaal ben je hier ook nog eens ongeveer €100,- aan kwijt.

Als de kittens geboren zijn, moet de moederpoes gecontroleerd worden door de dierenarts en dit kost zo’n €23,-. Het kan ook zijn dat er tijdens de geboorte complicaties zijn opgetreden waardoor een dierenarts heeft moeten helpen. Dan heb je uiteraard nog meer kosten.

Vervolgens kun je dan een stamboom aanvragen bij de kattenvereniging en dit kost zo’n €8,50 per kitten. Soms zijn ze gratis, maar dat is niet overal zo. Zo’n stamboom is wel noodzakelijk omdat je zonder dit papiertje je kitten niet een Blauwe Rus mag noemen. Laat je dus niet foppen door iemand die je een goedkope Blauwe Rus aanbiedt zonder stamboom, want dan is er waarschijnlijk niet goed gefokt.

Als de kittens iets ouder worden, moeten ze regelmatig gewogen worden en zullen ze ook vaker de kattenbak gaan gebruiken. Ook dit onderhoud kost veel geld. Per kitten wordt er in een periode van negen weken zo’n €100,- verbruikt aan voer en kattenbakvulling. Een fokker is dus al heel veel geld kwijt aan zijn kittens voordat hij ze uiteindelijk verkoopt.

Overige kosten

Wanneer je een Blauwe Rus koopt, betaal je hier natuurlijk geld voor. Je bent dan niet meteen klaar, want er komen nog een hoop kosten meer bij kijken. Zeker wanneer het je eerste kat is, zul je veel aan moeten schaffen. Zo moet de kat een kattenbak hebben waar hij zijn behoeftes kan doen en bakjes om het voer en water in te doen.

Verder is het ook wel handig om een krabpaal te hebben en om een paar speeltjes te hebben zodat de kat zich niet verveelt. Hou ook rekening met de andere kosten die altijd terug blijven komen. Zo moet je natuurlijk altijd voer blijven kopen voor je kat. Daarnaast moet je ook regelmatig met je kat naar de dierenarts voor de inentingen of de jaarlijkse controle, wat ook altijd geld kost.

Vijf veelgestelde vragen over de prijs van een Blauwe Rus

Waar moet je op letten wanneer je een Blauwe Rus gaat kopen?

Helaas zijn er nog altijd mensen die hun Blauwe Rus verkopen terwijl ze ziek zijn. Een echte fokker is de altijd voor zijn katten, ook midden in de nacht of in het weekend. Hij zal zijn kittens dan ook niet voor weggeven voordat ze twaalf weken oud zijn. Wil de fokker dit wel doen, dan kun je je afvragen of hij wel het beste voor heeft met zijn katten.

Het is namelijk erg belangrijk dat een kitten tot deze tijd bij zijn moeder blijft. Ze leren dan alle essentiële dingen van hun moeder en ze kunnen dan spelen met broers en zussen. Daarnaast raken ze gehecht aan het contact met de fokkers, waardoor ze sociaal worden.

Iets anders waar je op moet letten zijn zogenaamde vermeerderaars. Zij bieden raskatten zonder documenten goedkoop aan op het internet of via een advertentie. Het is dan vaak een onprofessionele fokker die kwantiteit boven kwaliteit verkiest. Er wordt dan dus niet gedacht aan de gezondheid van de kat of om de juiste katten met elkaar te kruisen.

Waarom is een Blauwe Rus zo duur?

Er zijn verschillende redenen waarom Blauwe Russen dure katten zijn. Ze zijn heel mooi, je ziet ze niet vaak en het zijn erg populaire katten. Het is de ideale huiskat die graag bij je op schoot komt liggen. Alleen dit zorgt er al voor dat ze veel geld waard zijn.

Als een Blauwe Rus van een goede fokker komt, dan zullen ze veel geld kosten. De fokker kan jou dan namelijk verzekeren dat je een hele goede kat koopt. Goede fokkers hebben dan ook vaak de stamboom van de kat om te bewijzen dat ze je niet in de maling nemen. Je kunt dan zien dat de ouders van de kitten ook twee goede en zuivere raskatten zijn.

Hoe wordt de prijs van een Blauwe Rus bepaald?

De algemene prijs van een Blauwe Rus kitten ligt dus tussen de €500,- en €700,-. Een fokker kan het dan ook niet echt maken om hier flink boven te gaan zitten, want dan zijn er genoeg andere opties die een stuk goedkoper zijn. Toch wordt de uiteindelijke prijs natuurlijk wel bepaald door de fokker, maar die zal meestal niet hoger zijn dan €700,-. De kosten van een kitten zijn zo hoog omdat de fokker te maken heeft met veel onkosten om de katten te verzorgen. Daarnaast zijn er ook richtlijnen voor de prijs. Deze richtlijnen zijn opgesteld door kattenverenigingen.

Hoeveel kittens zitten er ongeveer in een nestje van een Blauwe Rus?

Over het algemeen zitten er zo’n vier Blauwe Rus kittens in een nestje. Dit kan natuurlijk wel eens afwijken. Doordat de kosten van een fokker hoog zijn wanneer hij de katten verzorgt, zal hij misschien niet eens op elke kitten winst maken.

Wat speelt een rol in de prijs van de Blauwe Rus?

Natuurlijk zijn er nog veel factoren die een rol spelen in de prijs van een Blauwe Rus. Zo hangt de prijs ook af van de leeftijd van de Blauwe Rus. Een kitten is redelijk goedkoop omdat deze vaak nog niet bijvoorbeeld gechipt of gecastreerd is. Een Blauwe Rus die dus iets ouder is, maar die dit wel allemaal al heeft, kan tussen de €800,- en de €1000,- kosten. Daar tegenover staat dan een oude kat natuurlijk goedkoper is omdat deze over het algemeen nog minder lang te leven heeft wanneer je hem koopt.

Ook de gezondheid van de Blauwe Rus speelt een prijs in de rol. Als de verkoper kan bewijzen dat de kat helemaal gezond is, bijvoorbeeld door middel van een stamboom, is hij duurder dan wanneer een Blauwe Rus bijvoorbeeld blind is of mank loopt. Als de Blauwe Rus helemaal puur is en er een goede stamboom aanwezig is, dan zal de prijs ook al snel oplopen.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!