Home | Blauwe Rus | Opvoeden van je Blauwe Rus
opvoeden blauwe rus

Opvoeden van je Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Blauwe Rus heeft een zachtaardig en aanhankelijk karakter waardoor het een erg fijn huisdier is. Daarnaast is hij ook heel intelligent, waardoor je hem heel gemakkelijk dingen aan kunt leren. Mede hierdoor is het opvoeden van een Blauwe Rus geen grote bezigheid. Maar de opvoeding van je Blauwe Rus is wel belangrijk!

Bij de cattery

Een Blauwe Rus kitten moet natuurlijk de eerste twaalf weken van zijn leven bij zijn moeder blijven. De eerste acht weken krijgt hij dan vooral voeding van zijn moeder. Na die periode stopt hij namelijk met het drinken van moedermelk. Hij stapt dan langzaam aan over op brokjes. Desondanks is het wel belangrijk dat hij alsnog die laatste vier weken bij zijn moeder blijft. Wie kan hem immers beter opvoeden dan zijn eigen moeder?

Tijdens de laatste maand dat je Blauwe Rus nog in zijn nestje verblijft, wordt hij opgevoed door zijn moeder. Hij ontwikkelt zich op het sociale vlak door regelmatig met zijn broertjes en zusjes te stoeien. Hierdoor leert hij hoe hij met andere dieren om moet gaan. Ook is het contact met de eigenaren van de cattery erg belangrijk. Als dit contact goed is, zal hij daarna waarschijnlijk ook sneller wennen een nieuwe mensen en dus ook zijn nieuwe baasjes. Zo kan deze overgang een stuk gemakkelijker gaan. Als je de kat al bij het nestje weghaalt voordat deze drie maanden om zijn, kan hij hier op latere leeftijd last van krijgen. Hij kan zich dan minder goed gedragen omdat hij niet goed heeft geleerd hoe hij met soortgenoten om moet gaan.

Eenmaal thuis

Als je nieuwe Blauwe Rus kitten dan eenmaal bij jou thuis is, is het belangrijk dat je hem genoeg aandacht geeft. Je kunt hem dus niet te lang alleen laten. Het is erg waardevol voor je kat om veel tijd samen door te brengen. Door deze interactie bouw je namelijk een band op met je kitten. Bovendien wordt hij hier ook volwassener en socialer van. Na zo’n vier maanden kun je hem langzaamaan af en toe alleen laten. Dit is juist goed voor de kat, want zo kan hij zichzelf gaan ontdekken en kan hij leren hoe hij met zichzelf om moet gaan.

In principe hoef je niet heel veel te doen om je Blauwe Rus op te voeden. Wanneer je bijvoorbeeld niet wil dat hij op de keukentafel komt, dan kun je hem van de tafel aftillen wanneer hij toch op tafel komt. Zo kun je duidelijk maken dat hij daar niet mag komen. Als hij dit toch blijft doen, kun je hem eventueel nat spuiten met een plantenspuit. Dit zal hij niet fijn vinden en daardoor gaat hij de keukentafel associëren met iets onaangenaams, waardoor hij ook niet meer zo snel op de keukentafel zal springen. Dit werkt natuurlijk ook met andere plekken waar hij eigenlijk niet mag komen.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

een blauwe rus opvoeden

Belonen

Een Blauwe Rus is erg slim, waardoor je hem gemakkelijk dingen aan kunt leren. Wanneer hij iets goed doet, kun je hem een beloning geven zoals een snoepje of extra veel aandacht. Hij weet dan dat het goed is wat hij deed en zal dit onthouden. Geef hem dus ook alleen maar een snoepje als hij goed gedrag heeft laten zien. Je kunt hem ook trainen door een clicker te gebruiken. Dit is een bekend hulpmiddel dat wordt gebruikt bij het trainen van dieren. Het is gewoon een simpel, klein doosje gemaakt van kunststof. Hierin zit een buigzaam metalen plaatje dat een dubbel klikgeluid maakt wanneer je het indrukt. Dit is een heel kenmerkend geluid waarmee je veel beter dan met je stem een bepaald gedrag aan kan wijzen. Na die clicker kun je dan een beloning geven.

Niet straffen

Het is misschien verleidelijk om je kat te straffen wanneer hij iets doet dat niet mag, maar het is heel belangrijk om dit niet te doen. Je Blauwe Rus zal dan namelijk alleen maar weglopen of bang worden. Schelden, schreeuwen of fysiek geweld zal een goede relatie met je kat alleen maar verpesten. Ze zullen het daarnaast ook veel beter onthouden wanneer ze een beloning krijgen wanneer ze iets goed doen. Zorg dus dat je duidelijke signalen geeft op het juiste tijdstip.

Hulp vragen

Als je niet zo goed weet hoe je dit allemaal aan moet pakken, kun je natuurlijk ook om hulp vragen. Ten eerste zijn er genoeg websites te vinden die jou heel veel tips geven over hoe jij het beste jouw kat op kunt voeden. Uiteraard kun je ook de plek waar je de Blauwe Rus hebt gehaald, waarschijnlijk een cattery, om hulp vragen. Zij zullen vast wel wat tips hebben die jou kunnen helpen bij het opvoeden van je Blauwe Rus. Als je er echt niet uitkomt, kun je ook nog altijd de hulp inschakelen van een kattengedragsdeskundige. Deze personen zijn hierin gespecialiseerd en weten precies wat je wel en niet moet doen tijdens het opvoeden van je Blauwe Rus.

Volwassen

Na ongeveer jaar is je Blauwe Rus helemaal volgroeid en volwassen. Het is aan jou als baasje om ervoor te zorgen dat hij op een gezonde en gelukkige manier volwassen wordt. Dit doe je simpelweg door hem gezonde voeding, veel liefde en genoeg beweging te geven. En vergeet niet: geduld is een schone zaak. Het trainen van je Blauwe Rus kan soms lastig zijn en veel tijd kosten, maar je zal altijd het tempo van je kat moeten volgen en hier geduld bij hebben.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!