Home | Blauwe Rus | Kenmerken van de Blauwe Rus
kenmerken blauwe rus

Kenmerken van de Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Blauwe Rus is een kat die erg lijkt op de Kartuizer of de Britse Korthaar. Ze hebben namelijk alle drie ongeveer dezelfde mooie blauwe-grijze kleur vacht. Toch heeft de Blauwe Rus hele andere kenmerken waardoor ze toch gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het is een prachtige kat die erg geschikt is als huisdier. Zo heeft de Blauwe Rus bijvoorbeeld een mooie zilverachtige glans, een sierlijk lichaam en prachtige smaragdkleurige ogen. Dat maakt de Blauwe Rus niet alleen tot een hele lieve kat, maar ook een hele mooie. Het is dan ook het ideale huisdier.

De vacht

De Blauwe Rus staat vooral bekend om haar prachtige vacht. Deze is namelijk erg zacht en blauw-grijs van kleur. Hij heeft ook nog een zilverachtige glans die tekenend is voor het ras. Naast deze speciale kleur, heeft de Blauwe Rus ook een zijdezachte structuur. Dat komt omdat de boven- en de ondervacht van het ras even lang zijn. Dit zorgt voor een unieke vacht die super zacht is. Doordat alle haren even lang zijn, krijg je namelijk een korte en zachte textuur van een teddybeer. Normaal gesproken heeft een kat een bovenvacht die langer is dan de ondervacht. Er zijn maar een aantal kattenrassen die zo’n dubbele vacht hebben.

Door deze unieke dubbele vacht verliest de Blauwe Rus maar weinig haar. Er wordt weleens gezegd dat hij hypo-allergeen is. Dat wil zeggen dat mensen die allergisch zijn voor katten, wel tegen een Blauwe Rus kunnen. Helaas is er geen enkele kat die hypo-allergeen is, maar doordat een Blauwe Rus bijna geen haren verliest, zijn er inderdaad wel mensen met een (lichte) kattenallergie die geen klachten krijgen zodra ze in de buurt zijn van dit ras.

Omdat de Blauwe Rus een echte raskat is, moet hij aan een aantal eisen voldoen. Dit zijn de fok standaarden. Als de kat hier niet aan voldoet, is hij waarschijnlijk niet raszuiver en dus ook niet zoveel geld waard als een Blauwe Rus die wel aan de fok standaarden voldoet. Zo is het belangrijk dat een Blauwe Rus helemaal een egale huid heeft. Het is niet gewenst dat de kat verschillende tinten, vlekken of tekeningen in de vacht heeft. Het is het beste als zelfs de voetzooltjes en het neusloos ook helemaal blauw-grijs zijn. In de haarpuntjes ontbreekt er echter pigment, waardoor de Blauwe Rus een mooie zilveren glans krijgt die kenmerkend is voor dit ras. Tegenwoordig worden er ook witte en zwarte varianten van dit ras gefokt, maar deze worden nog niet officieel erkend door alle rasverenigingen.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

blauwe rus kenmerken

De regel dat een Blauwe Rus helemaal egaal moet zijn, geldt niet voor kittens. Vaak worden zij namelijk geboren met witte vlekjes of andere kleurtinten. Na een maximaal een jaar verdwijnen deze andere kleuren en wordt de vacht één kleur. Als je zeker wil weten dat de vacht helemaal egaal wordt wanneer de kitten wat ouder is, kun je het beste kijken naar de ouders van het beestje. Als zij allebei een egale vacht hebben, dan is de kans groot dat ook de kitten later een egale vacht krijgt. Het is dus niet erg wanneer Blauwe Rus kittens geen egale vacht hebben.

Sierlijke lichaamsbouw

Je kunt de Blauwe Rus ook herkennen aan zijn sierlijke lichaamsbouw. Het is een middelgrote kat met lange benen en een redelijk gespierd lichaam. In dit geval lijkt hij dus niet op de Britse Korthaar, die vaak klein en stevig gebouwd is. Gemiddeld weegt hij tussen de drie en vijf kilo. Katers kunnen echter nog iets zwaarder worden, tot ongeveer zes kilo. De staart van de Blauwe Rus is qua grootte netjes in verhouding tot zijn lichaam en hij loopt taps toe in een punt.

Zijn kop is wigvormig en de oren staan wijd uit elkaar en recht overeind. Ze zijn redelijk groot en vooral aan de basis zijn ze breed en aan de bovenkant erg puntig. Aan de binnenkant zitten vrijwel geen haren en ook aan de buitenkant van de oren zitten maar weinig haren. De ruimte tussen de twee oren, het schedeldak, is vlak en het voorhoofd is recht. Vaak heeft hij een spitse kin. Kenmerkend voor de Blauwe Rus zijn de snorhaarkussentjes. Deze zijn veel meer aanwezig dan bij andere rassen.

Tot slot kun je de Blauwe Rus natuurlijk het beste herkennen aan zijn prachtige groene ogen. Ook deze staan redelijk wijd uit elkaar. Waar de vacht helemaal dezelfde kleur moet zijn om te kunnen voldoen aan het rasstandaard, geldt dit ook voor de ogen. Ook deze mag geen witte vlekken hebben. Daarnaast moeten de ogen echt groen zijn en niet een andere kleur zoals bijvoorbeeld geel.

Karakteristieke kenmerken

De Blauwe Rus is echt een allemansvriend. Hij is heel hartelijk en staat vooral bekend om zijn intelligent. Als kitten zijn ze vaak nog zeer speels en temperamentvol, maar dit wordt een stuk minder zodra ze volwassen worden. Een Blauwe Rus is namelijk niet erg actief, waardoor ze erg geschikt zijn voor een leven in huis. Het is een snoezige kat die graag knuffelt met zijn baasje. Dit ras is niet graag alleen, maar brengt graag tijd door met het gezin waar hij woont.

Dat dit ras niet erg actief is, betekent niet meteen dat het niet uitgedaagd wil worden. Ze zijn namelijk super slim en zullen zich gaan vervelen zodra ze te weinig geprikkeld worden. Dan kunnen ze vervelende dingen gaan doen. Een Blauwe Rus is slim genoeg om de deur open te maken of om de voederbak op een andere plek neer te zetten. Omdat hij erg gericht is op mensen, kun je de kat ook goed trainen om bepaalde dingen te doen. Zo kun je je Blauwe Rus zelfs trainen om te apporteren.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!