Home | Blauwe Rus | Is een Blauwe Rus hypoallergeen?
blauwe-rus-hypoallergeen

Is een Blauwe Rus hypoallergeen?

⏱ Leestijd: 6 minuten

Een kat is zo’n beetje het populairste huisdier dat er is en dat is ook logisch. Ze zijn namelijk hartstikke lief, speels en ook nog eens heel mooi. Het is dan ook erg vervelend als je allergisch bent voor katten en ze daardoor dus niet als huisdieren kan hebben. Gelukkig is een Blauwe Rus dan wel vaak nog een optie. Waarom dat precies is, lees je in dit artikel.

Blauwe Russen en kattenallergiën

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een Blauwe Rus is jammer genoeg niet hypoallergeen. Het wordt wel eens beweerd dat het wel zo is, maar dat is niet waar. Deze kat kan dus wel degelijk een allergische reactie veroorzaken bij mensen die last hebben van een kattenallergie. Maar er zijn ook mensen die wel allergisch zijn voor katten, maar die wel tegen een Blauwe Rus kunnen.

Dit komt door de vacht van de Blauwe Rus. Deze kat heeft namelijk een unieke dubbele vacht en hierdoor verliezen zij bijna geen haar. Dat is al een pluspunt voor mensen met een allergie. Bovendien is het ook een stuk handiger voor mensen die geen kattenallergie hebben, want zo heb je natuurlijk ook gewoon veel minder last van rondzwervende haren overal!

Mensen met een kattenallergie kunnen meestal niet tegen Feline domesticus 1, oftewel Fel d 1. Zij krijgen hier dus een allergische reactie van. Een Blauwe Rus maakt maar heel weinig glycoproteïne Fel d 1 aan. Doordat een Blauwe Rus dus veel minder glycoproteïne aanmaakt dan de gemiddelde kat, worden ze ook veel beter verdragen door mensen die een kattenhaar allergie hebben. Hierdoor kan iemand die allergisch is voor katten vaak wel tegen een Blauwe Rus.

Ondanks dat een Blauwe Rus zo weinig glycoproteïne Fel d 1 aanmaakt, is het geen hypoallergene kat. Dus als jij heel erg allergisch bent voor katten, dan kan het nog altijd zo zijn dat je ook niet tegen Blauwe Russen kunt. Als je maar last hebt van een milde allergie, dan kan het wel eens zo zijn dat jij wel een Blauwe Rus in huis kunt nemen!

Testen

Natuurlijk is het wel verstandig om eerst even te testen of jij wel echt tegen Blauwe Russen kunt wanneer je een kattenallergie hebt. Je kunt er namelijk niet zomaar van uit gaan dat je er geen last van zult hebben wanneer je zo’n kat in huis haalt. Helaas kun je je niet laten testen op bepaalde kattenrassen, maar er zijn natuurlijk wel andere dingen die je kunt doen.

Als je over het algemeen geen hele heftige reactie krijgt op katten, kun je natuurlijk contact opzoeken met een Blauwe Rus. Je kunt deze dan veel aaien en met je gezicht dicht bij de vacht komen. Als je dit meerdere keren doet, zul je misschien wel een reactie krijgen, maar je moet dan dus kijken naar hoe heftig deze reactie is. Je moet ervan uit gaan dat de reactie nog erger wordt wanneer je de Blauwe Rus ook daadwerkelijk in je huis hebt.

Als je er dan toch voor kiest om een Blauwe Rus te kopen, zijn er natuurlijk wel een paar dingen die je kunt doen. Zo zijn er medicijnen die je kunt slikken waardoor een allergische reactie uitblijft of minder wordt. Verder is het verstandig om de kat niet in de slaapkamer te laten en moet je regelmatig stofzuigen zodat de haren ook minder rondzwerven.

De vacht van de Blauwe Rus

Het komt dus door de unieke vacht van de Blauwe Rus dat ze vaak geschikt zijn voor mensen met een kattenallergie. Deze vacht kan vergeleken worden met de vacht van een baby zeehond en dat komt doordat ze een dubbele vacht hebben. De Blauwe rus heeft namelijk een bovenvacht en een ondervacht die allebei even kort zijn. Verder staan de haartjes recht overeind en staan ze heel dicht op elkaar en hierdoor wordt het heel pluche achtig.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

is-een-blauwe-rus-hypoallergeen

Normaal gesproken heeft een kat een langere bovenvacht dan ondervacht. Bij een Blauwe Rus is dit dus niet zo. Er zijn ook langharige katten en er is ook een Blauwe Rus met lange haren, namelijk de Nebelung.

Wat voor kat is de Blauwe Rus?

Het zou natuurlijk hartstikke fijn zijn als jij wel tegen de Blauwe Rus kan, want deze kat is een fantastisch huisdier. Ten eerste ziet hij er al prachtig uit. Hij heeft een mooie blauwgrijze vacht en is heerlijk zacht. Het is een redelijk grote, maar elegante kat met lange poten en een lange, dunne staart. Op het begin zijn de ogen nog blauw, maar na een tijdje worden ze smaragdgroen. Aan deze bijzondere oogkleur kun je en Blauwe Rus vaak herkennen.

Verder is het karakter van de Blauwe Rus ook heel fijn. Als kitten is hij heel speels, maar het actieve gaat er wel een beetje af naarmate hij ouder wordt. Dat wil niet zeggen dat het een luie kat is. Hij is namelijk heel intelligent en wil ook graag uitgedaagd worden door zijn baasje. Een Blauwe Rus kan zelfs een deur openmaken of zijn voerbakje op een andere plek neerzetten. Je kunt dus best moeilijke spelletjes spelen met hem waarbij hij moet werken voor zijn eten.

Een Blauwe Rus vindt het heerlijk om bij jou op schoot te liggen en te knuffelen. Het is een echte schootkat en is sociaal tegenover iedereen, zowel katten als mensen. Hij hoeft niet heel veel naar buiten, want het is een echte binnenkat. Het liefste is hij omgeven door familie en hij houdt er niet van om veel alleen thuis te zitten.

Vijf veelgestelde vragen over Blauwe Russen

Wat is een hypoallergene kat?

Een hypoallergene kat is een kat die geen allergische reactie veroorzaakt bij mensen die wel een kattenallergie hebben. Zij zijn dus wel geschikt om te houden als huisdier voor mensen die last hebben van zo’n allergie. Er zijn een aantal hypoallergene rassen, met de Sphynx als meest bekende. Deze heeft namelijk helemaal geen haar, wat vaak de oorzaak is van een kattenallergie.

Houd er wel rekening mee dat er geen een ras is dat honderd procent hypoallergeen is. Het kan namelijk zo zijn dat je niet allergisch bent voor het kattenhaar, maar voor een ander aspect van de kat. Zo kun je bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor de huidschilfers van een kat.

Welke katten rassen zijn geschikt voor mensen met een kattenallergie?

Welke kattenrassen geschikt zijn voor mensen met een allergie, hangt af van de kattenallergie en de persoon. Mensen die slechts een lichte allergie hebben voor katten, kunnen vaak wel tegen een Blauwe Rus omdat zij maar weinig haren verliezen door hun unieke dubbele vacht.

Een kattenras waar echt bijna iedereen tegen kan, is natuurlijk een kat zonder haren, zoals de Sphynx. Andere rassen die ook geschikt zijn voor mensen met een kattenallergie zijn de Cornish rex, de Peterbald of de Devon rex.

Hoe kan het dat een Blauwe Rus niet hypoallergeen is

Een Blauwe Rus maakt niet veel, maar wel wat glycoproteïne Fel d 1 aan. Dit is vaak een oorzaak van een kattenallergie en daardoor is een Blauwe Rus dus niet honderd procent hypoallergeen. Daarnaast verliest een Blauwe Rus wel wat haar, waar mensen met een kattenhaar allergie natuurlijk ook niet tegen kunnen.

Zijn alle Blauwe Russen even goed voor een kattenallergie?

Er is veel onderzoek gedaan naar de Blauwe Rus en in hoeverre zij geschikt zijn voor mensen met een kattenallergie. Het lijkt erop dat katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn, minder glycoproteïne Fel d 1 aanmaken.

Waar moet je op letten als je allergisch bent voor katten?

Zoals al eerder genoemd, zijn mensen met een kattenallergie vooral allergisch voor glycoproteïne Fel d 1. Dit wordt geproduceerd door de speeksel-, traan-, perianale- en talgklieren van de kat. Als een Blauwe Rus zichzelf wast, komt het speeksel dus op de vacht. Als je vervolgens je kat borstelt, dan komen deze haren met deze stofjes in de lucht. Ook kan dit ook gemakkelijk op kleding, tapijt of andere bekleding komen waar de kat overheen loopt of op ligt.

Verder is een kattenbak ook een bron van Fel d 1. Dat komt omdat er in de anale klieren meestal veel glycoproteïne Fel d 1 zit en dit komt dus in de kattenbak terecht. Daarom is het verstandig om de kattenbak regelmatig schoon te maken. Daarnaast kun je hem ook het beste in de gang zetten of op een plek waar je niet veel tijd doorbrengt.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!