Inhoudsopgave
De Blauwe Rus is een prachtige kat die dankzij zijn rustige en speelse karakter de ideale kat is voor een gezin. Denk je erover om een Blauwe Rus aan te schaffen? In dit artikel lees je alles over zijn karakter en hoe je er het beste mee om kunt gaan.
Een rustige schootkat
Een Blauwe Rus is over het algemeen een rustige schootkat. Ze staan bekend om het feit dat ze heel intelligent en speels zijn. Zo kun je ze best allerlei trucjes aanleren en vinden ze het leuk om uitgedaagd te worden. Ook voor gezinnen met kleine kinderen is een Blauwe Rus geschikt omdat hij goed met mensen overweg kan en het alleen maar leuk zal vinden om te spelen en te knuffelen met de kinderen.
Als je op zoek bent naar een hartelijke kat waar je lekker mee kunt knuffelen, dan is een Blauwe Rus dus geschikt voor jou. Hij is wel speels, maar niet heel actief. Dit is anders wanneer het een kitten is. Dan is hij namelijk heel speels en temperamentvol. Wanneer hij dan opgroeit, wordt dit iets minder. Hierdoor is de Blauwe Rus een ideale binnenkat.
Dat hij een ideale kat voor in huis is, betekent niet dat een Blauwe Rus niet uitgedaagd wil worden. Hij is namelijk heel intelligent en kan met gemak deuren openmaken of zijn bak met brokken verplaatsen. Hij wil dus uitgedaagd worden om zo te voorkomen dat hij domme dingen gaat doen. Ze zijn erg gericht op mensen en vinden het heerlijk om met ze te spelen.
Je kunt een Blauwe Rus ook trainen en opvoeden met bijvoorbeeld een clicker. Daarnaast kun je ook intelligente spelletjes met hem spelen waarbij hij voedsel of snoepjes moet zoeken. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen. Pak bijvoorbeeld het karton van een keukenrol, doe hier een paar snoepjes in en vouw de uiteinden dicht. In het karton snij je dan een paar gaatjes zodat de kat kan proberen om snoepjes uit die gaten te krijgen.
De Blauwe Rus heeft een hekel aan rumoer en lawaai. Hij vindt het dus het fijnste als hij in een rustige omgeving is. Het moet echter ook weer niet zo rustig zijn dat hij veel alleen is, want dat vindt hij ook niet fijn. Als je dus weinig thuis bent, kun je ervoor kiezen om twee katten in huis te nemen. Op deze manier heeft je Blauwe Rus altijd een maatje om mee te spelen. Dit kan ook een Blauwe Rus zijn, maar dat hoeft niet per se. Ze kunnen namelijk ook goed overweg met andere rassen katten en ze zijn hier ook heel ontspannen en vriendelijk tegen.
Hoe ontstaat dit karakter?
Deels zit dit karakter natuurlijk gewoon in het ras. Maar dit karakter is ook te danken aan een goede fokker. Als die namelijk de moederkat en de kittens goed verzorgd, dan zul je hier het leven van de kat lang profijt van hebben. Het is heel belangrijk dat een Blauwe Rus kitten de eerste twaalf weken bij zijn moeder blijft. Deze tijd hebben de kittens nodig om ‘op te groeien’ en om een persoonlijkheid te ontwikkelen.
Een goede fokker geeft zijn kittens dan ook niet weg voordat ze twaalf weken oud zijn. In deze eerste fase van het leven leren de katten namelijk alle belangrijkste dingen van hun moeder en kunnen ze even flink stoeien en spelen met broertjes en zusjes. Verder kan hij in deze eerste twaalf weken ook al gehecht raken aan mensen wanneer er goed contact is tussen de familie en de kittens, waardoor ze ook beter reageren op hun nieuwe baasjes.
Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.
Verschillende takken Blauwe Russen
Natuurlijk is niet elke Blauwe Rus hetzelfde. Je hebt namelijk binnen dit ras drie verschillende takken. Deze lijken allemaal erg op elkaar omdat ze dezelfde geschiedenis hebben, maar ze hebben toch onderling kleine verschillen.
De Siberische/Scandinavische tak
Deze tak komt dus voornamelijk voor in Scandinavië en Siberië. Hij is iets kleiner dan de gemiddelde Blauwe Rus en is ook nog eleganter. Zijn oren staan wijd uit elkaar en hij is iets donkerder van kleur. Deze tak wordt niet heel vaak gefokt omdat hij ook best wel verlegen is, waardoor hij minder geschikt is als huisdier.
De Amerikaanse tak
Deze tak is de meest elegante van alle soorten Blauwe Russen. Hij is middelgroot en heeft een iets lichtere kleur. Ook zijn oren staan heel wijd uit elkaar en de Amerikaanse tak is zelfs tegenover personen die hij niet kent heel erg vriendelijk en sociaal.
De Engelse tak
Dit is een hele krachtige tak. Je kunt hem herkennen aan zijn oren, die namelijk heel dicht bij elkaar staan. Daarnaast staan ze ook recht overeind. Het karakter van deze tak is een mix van de Amerikaanse en de Siberische/Scandinavische takken.
Zo ziet een Blauwe Rus eruit
Een Blauwe Rus is niet alleen een hele vriendelijke en slimme kat, maar hij ziet er ook nog eens prachtig uit. Hij heeft namelijk een hele sierlijke lichaamsbouw en weegt tussen de drie en de vijf kilo. Zijn kop is wigvormig, zijn oren staan wijd uit elkaar en zijn snorharen zitten in een soort van kussentjes, waar je de Blauwe Rus ook aan kunt herkennen.
Iets anders waar je de Blauwe Rus aan kunt herkennen, is zijn vacht. Deze is namelijk, zoals de naam al zegt, grijsblauw. De vacht van een Blauwe Rus is daarnaast uniek, want hij heeft een dubbele vacht. De bovenvacht en ondervacht zijn allebei even kort waardoor hij een schattige pluche textuur krijgt. Bovendien kun je een Blauwe Rus ook nog herkennen aan zijn ogen. Die hebben namelijk een prachtige, heldere smaragd kleur.
Vijf veelgestelde vragen over het karakter van de Blauwe Rus
Waar komt de Blauwe Rus vandaan?
De Blauwe Rus komt oorspronkelijk uit Rusland, zoals de naam eigenlijk al zegt. Waarschijnlijk is hij voor het eerst gezien in een havenstad. Op deze manier is hij ook in Engeland terecht gekomen. Tegenwoordig zijn er drie verschillende takken van Blauwe Russen: een Siberische/Scandinavische tak, een Amerikaanse en een Engelse tak.
Wat voor trucjes kun je je Blauwe Rus leren?
Een Blauwe Rus is heel intelligent en je kunt hem daardoor veel trucjes leren. Je kunt hem zelfs een circus trucje aanleren. Hier is natuurlijk wel een heleboel inspanning, geduld en tijd voor nodig. Ook zal niet elke Blauwe Rus hier open voor staan, maar dit hangt echt van het karakter van jouw kat af.
Kan een Blauwe Rus goed alleen worden gelaten?
Natuurlijk kan het geen kwaad om je Blauwe Rus even alleen te laten en je kunt gerust af en toe een avondje of een dagje weg. Maar een Blauwe Rus is niet graag vaak alleen. Het is namelijk echt een gezelschapsdier. Als hij wel veel alleen is, kan hij zelfs depressief worden. Zorg er dus voor dat je Blauwe Rus niet te vaak en te lang alleen is!
Waar kan ik een Blauwe Rus kopen?
Je kunt het beste een Blauwe Rus bij een fokker kopen. Hier weet je namelijk zeker dat hij en zijn ouders goed verzorgd zijn. Bovendien heeft een fokker officiële documenten en een stamboom van de Blauwe Rus.
Waarom is een Blauwe Rus zo duur?
Een Blauwe Rus kom je niet zomaar tegen. Hij is niet alleen heel mooi, maar heeft ook een heel lief en speels karakter. Hierdoor is een Blauwe Rus het ideale huisdier. Blauwe Russen worden gefokt en daarom kosten ze veel geld. Voor een kitten betaal je al snel tussen de €500,- en €700,-. De prijs wordt bepaald door de persoon die de kat verkoopt, maar hij moet zich wel houden aan de richtlijnen van kattenverenigingen.
Dit komt omdat een fokker tijdens het fokproces veel onkosten maakt. Zo moet hij regelmatig met ze naar de dierenarts, moet hij ze eten geven en verder nog verzorgen. Bovendien kost dit proces veel tijd, geduld en moeite. Verder mag hij alleen officieel Blauwe Russen als hij hiervoor betaalt. Het fokken van Blauwe Rassen is dus een dure hobby.
Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?
Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.