Home | Blauwe Rus | Gezondheid Blauwe Rus
gezondheid blauwe rus

Gezondheid Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je kat kunt zorgen.

Erfelijke ziektes

Wanneer je je Blauwe Rus hebt gekocht bij een cattery, kun je er vrij zeker van zijn je een gezonde kat hebt. Zij zorgen er namelijk voor dat er geen sprake is van incest en dat de katten die niet sterk zijn qua gezondheid zich ook niet voortplanten. Door zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan, krijg je een kat die zo gezond mogelijk is. Helaas is het onmogelijk om uit te sluiten dat je Blauwe Rus last zal krijgen van bepaalde ziektes, maar een goede cattery zal er alles aan doen om te voorkomen dat dit veel voorkomt. Daarnaast heeft de Blauwe Rus ook niet echt last van bekende erfelijke ziektes. Het is dus een sterk en gezond ras.

Genoeg drinken

Voor zo’n beetje elke kat geldt wel dat het slechte drinkers zijn. Het beste voor een kat is om water te drinken, maar de meeste doen dit te weinig. Dat is niet erg slim, want hierdoor kan een kat snel last krijgen van een urineweginfectie. Let er dus op dat je kat genoeg water drinkt zodat je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen. Katten drinken niet graag op dezelfde plek als waar ze eten. Je kunt natuurlijk wel een bakje met drinkwater naast zijn bakje met eten zetten, maar het is verstandig om ook op andere plekken in je woning wat bakjes met water te zetten zodat ze hier ook kunnen drinken.

De juiste voeding

Bij een gezond leven hoort natuurlijk ook de juiste voeding. Zorg er dus voor dat je jouw Blauwe Rus voeding geeft waar alle belangrijke voedingsstoffen die hij nodig heeft ook in zitten. Katten hebben vaak de voorkeur voor natvoer, maar je kunt deze natuurlijk ook afwisselen met brokken. Let er op dat je kat niet te veel zout binnen krijgt en dat hij een gezond en gebalanceerd dieet heeft. Geef niet te veel snoepjes, maar doe dit met mate.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

blauwe rus gezond houden

Overgewicht

Blauwe Russen staan er om bekend dat ze niet erg actief zijn. Daarnaast zijn het katten die vooral binnen in huis blijven. Ze willen wel uitgedaagd worden en af en toe spelen, maar ze zijn niet zo actief als andere katten. Hierdoor krijgen ze ook al snel last van overgewicht. Dit is natuurlijk niet goed voor een kat. Zo kan zijn lichaam te zwaar worden voor zijn botten en kan hij ook eerder last krijgen van bepaalde ziektes of suikerziekte. Let er dus op dat je je kat niet te veel eten geeft zodat hij een gezond gewicht behoudt.

Zo zie je of je kat ziek is

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je Blauwe Rus ziek wordt. Je hoeft geen dierenarts te zijn om dit in de gaten te hebben. Soms merk je het meteen, als je kat erg zwak en slap is en niet meer eet of drinkt. Het is het belangrijkste dat je kat dan voldoende vocht binnenkrijgt. Je kunt ook met een pipetje of een spuitje wat water in de bek van je kat druppelen. Wanneer de vacht niet langer meer glanst, maar heel dof en grauw wordt, kan dit ook een teken zijn dat je Blauwe Rus ziek is. Als je denkt dat je kat ziek is, kun je het beste meteen naar de dierenarts gaan. Hier kun je namelijk de beste hulp krijgen en zo kun je erachter komen wat er aan de hand is met je kat.

De dierenarts

Bij een gezond leven hoort ook de dierenarts. Hier hoef je niet alleen maar naartoe te gaan als je kat ziek is, maar ook wanneer hij niet ziek is. Het beste is om elk jaar eventjes langs te gaan voor een check-up. Zo kan hij in de gaten houden of je kat nog gezond is en ziet hij het dus meteen wanneer er bepaalde ziektes of kwaaltjes ontstaan. Hier kun je je Blauwe Rus ook laten ontwormen, maar dit kun je ook zelf thuis doen.

Levensverwachting

De Blauwe Rus is dus een vrij gezond ras dat niet veel last heeft van specifieke ziektes. Gemiddeld wordt een Blauwe Rus dan ook zo’n vijftien of zestien jaar oud. Dat is ongeveer hetzelfde als bij een simpele huiskat en dat is opmerkelijk, want vaak zie je dat raskatten minder oud worden. Zo zijn er ook rassen die gemiddeld maar tien jaar worden.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

Opvoeden van je Blauwe Rus

Opvoeden van je Blauwe Rus

De Blauwe Rus heeft een zachtaardig en aanhankelijk karakter waardoor het een erg fijn huisdier is. Daarnaast is hij ook heel intelligent, waardoor je hem heel gemakkelijk dingen aan kunt leren. Mede hierdoor is het opvoeden van een Blauwe Rus geen grote...

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!