Home | Blauwe Rus | Een Blauwe Rus en een Britse Korthaar
blauwe-rus-britse-korthaar

Een Blauwe Rus en een Britse Korthaar

⏱ Leestijd: 6 minuten

Een Blauwe Rus is een prachtig kattenras en wordt wel eens door elkaar gehaald met een Britse Korthaar. Dat is ook niet zo gek, want ze lijken enorm veel op elkaar dankzij hun prachtige grijze vacht. Er zijn ook andere overeenkomsten tussen deze twee rassen, maar toch ook echt een heleboel verschillen.

De Blauwe Rus

Om meer te weten te komen over de verschillen en de overeenkomsten tussen de Blauwe Rus en de Britse Korthaar, moet je natuurlijk eerst meer weten over allebei de rassen. Laten we beginnen met de Blauwe Rus.

Dit ras staat bekend als een hartelijke en intelligente kat. Als kitten zijn ze heel speels, maar dit wordt iets minder naarmate de kat ouder wordt. Ze worden dan iets rustiger, maar ze houden er wel nog steeds van om uitgedaagd te worden. Een Blauwe Rus kan namelijk zomaar zijn voederbak verplaatsen om een deur openmaken. Verder zijn ze erg gericht op mensen en houden ze ervan om te spelen en te knuffelen. Het is een echt gezelschapsdier, is erg sociaal en wil dan ook niet graag alleen zijn.

Een Blauwe Rus heeft een prachtig uiterlijk. De lichaamsbouw is heel sierlijk en elegant. Ze hebben lange benen en een lange, dunne staart. De vacht moet één egale kleur hebben, namelijk blauwgrijs. Verder kun je een Blauwe Rus herkennen aan de smaragdgroene ogen en aan zijn snorhaar kussentjes. Op de plek waar de snorharen naast zijn neus zitten, zitten namelijk ook kleine kussentjes. De Blauwe Rus heeft een unieke dubbele vacht die kort is, waardoor hij er pluche achtig uit ziet.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Blauwe Rus oorspronkelijk uit Rusland. Waarschijnlijk is hij voor het eerst gezien in de havenstad Archangelsk en is hij hier als natuurlijk ras ontstaan. Door de Britse zeelieden is hij toen ook mee naar Engeland genomen, waar hij verder is gefokt. Inmiddels zijn er drie verschillende takken Blauwe Russen: de Siberische/Scandinavische tak, de Amerikaanse en de Engelse tak. Een Blauwe Rus kitten kost tussen de €500,- en de €700,-.

De Britse Korthaar

De Britse Korthaar is één van de meest populaire kattenrassen in Nederland en dat is ook niet heel gek. Hij is heel makkelijk en sociaal en kunnen zich goed aanpassen aan de mensen om zich heen. Ze zijn heel rustig en daardoor de ideale huiskat. Ze vinden het leuk om te spelen en om te jagen, maar is ook heel aanhankelijk en houdt ervan om veel te knuffelen met het baasje.

Dit ras lijkt erg op de Blauwe Rus en je kunt het een beetje vergelijken met een teddybeer. Het zijn namelijk redelijk gespierde dieren en hebben een forse lichaamsbouw, terwijl ze wel redelijk klein zijn. Ze hebben mooie bolle wangen en hun ogen hebben een mooie gele kleur. De vacht heeft meestal een hele mooie blauwgrijze kleur, maar hij kan ook een andere kleur hebben. Daarnaast kunnen Britse Kortharen ook meerkleurig zijn.

De Britse Korthaar komt natuurlijk uit Groot-Brittanië. Het is dan ook het oudste kattenras van de UK. Ze zeggen dat de Romeinen dit kattenras voor het eerst meenam naar Engeland waar ze heel lang hebben geleefd. Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn ze verder gegaan met het fokken van dit ras. Een Britse Korthaar heeft kans op een aantal erfelijke ziektes of afwijkingen, zoals een hartafwijking (HCM) of een nierafwijking (PKD). Gemiddeld betaal je tussen de €500,- en €800,- voor een Britse Korthaar.

De overeenkomsten tussen de twee rassen

Qua karakter hebben de Blauwe Rus en de Britse Korthaar veel overeenkomsten. Het zijn allebei de ideale huiskatten. Ze houden namelijk van een rustig leventjes waarbij ze af en toe wat spelen, maar vooral veel knuffelen en lekker liggen te luieren. Allebei de rassen zijn erg sociaal en ze kunnen goed met mensen omgaan.

Als je één van deze twee rassen ziet, zul je misschien op het eerste gezicht niet meteen zien welk ras het precies is. Dit komt doordat ze allebei een blauwgrijze vacht hebben. Hier staan allebei de rassen ook om bekend. Ze hebben allebei korte haren waardoor hun vacht ook nog eens heel zacht is en er pluche achtig uit ziet.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

britse-korthaar-en-blauwe-russen

De verschillen

Het grootste verschil tussen de Britse Korthaar en de Blauwe Rus zit in de bouw van het lichaam. Een Britse Korthaar is namelijk over het algemeen redelijk fors gebouwd, terwijl een Blauwe Rus iets groter en sierlijker is. De Britse Korthaar heeft meer een ronde kop terwijl de Blauwe Rus een kop heeft in de vorm van een wigwam. Bovendien heeft een Blauwe Rus ook snorhaar kussentjes en dat heeft de Britse Korthaar niet. Verder heeft een Blauwe Rus een mooie smaragdgroene oogkleur, terwijl de Britse Korthaar een prachtige gele kleur heeft.

Een Britse Korthaar wordt iets later volwassen, namelijk wanneer hij ongeveer drie jaar is. Een Blauwe Rus is na ruim een jaar al volwassen. De Britse Korthaar komt dus iets later nog in de puberteit terecht. Een Blauwe Rus heeft gelukkig, zover bekend, geen last van erfelijke ziektes of aandoeningen. Bij een Britse Korthaar is dit helaas wel het geval. Zo kan hij last krijgen van een hartafwijking genaamd HCM of een nierafwijking met de naam PKD. Daarnaast ligt de levensverwachting van een Britse Korthaar met twaalf tot dertien jaar iets lager dan die van de Blauwe Rus, die makkelijk vijftien jaar kan worden.

Hoe de Britse Korthaar de Blauwe Rus redde

Zonder de Britse Korthaar was de Blauwe Rus er vandaag de dag misschien ook niet meer geweest. Daarnaast speelt de Britse Korthaar ook een rol in het uiterlijk van de Blauwe Rus. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog kwam de Blauwe Rus al redelijk veel voor, maar vooral in Engeland en in Rusland. Tijdens de oorlog werd de Blauwe Rus nogal uitgedund en kwam hij niet meer zoveel voor.

Om het ras te redden, werd de Blauwe Rus toen vaak gefokt met andere rassen, waaronder de Britse Korthaar. Door deze kruising werd de vacht van de Blauwe Rus korter en dikker en werden de ogen smaragdgroen. Zonder de Britse Korthaar had de Blauwe Rus er vandaag dus heel anders uitgezien, als hij überhaupt dan nog zou bestaan!

Vijf veelgestelde vragen over de Blauwe Rus en de Britse Korthaar

Wat is het verschil tussen de Blauwe Rus en de Britse Korthaar?

Het grootste verschil tussen deze twee rassen zit hem in het uiterlijk. Zo heeft een Blauwe Rus smaragdgroene ogen en de Britse Korthaar heeft gele ogen. Verder is het lichaam van een Blauwe iets eleganter en groter, terwijl een Britse Korthaar vaak iets forser gebouwd is.

Verder is een Britse Korthaar ook iets vatbaarder voor erfelijke aandoeningen en wordt hij over het algemeen later volwassen dan een Blauwe Rus. Ook de namen van beide rassen laat al een verschil zien: de Britse Korthaar komt uit Groot-Brittannië terwijl de Blauwe Rus zijn oorsprong in Rusland vindt.

Is een Blauwe Rus duurder dan een Britse Korthaar?

Een Blauwe Rus is over het algemeen een klein beetje goedkoper dan een Britse Korthaar, maar lang niet altijd. Een Blauwe Rus kost namelijk gemiddeld tussen de €500,- en de €700,- terwijl een Britse Korthaar vaker tussen de €500,- en de €800,- kost. Natuurlijk zijn er wel Blauwe Russen te vinden die goedkoper zijn dan de Britse Korthaar, maar je kunt wel ongeveer rekening houden met dezelfde prijs voor deze twee rassen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de Blauwe Rus en de Britse Korthaar?

Het karakter van deze twee rassen lijkt erg op elkaar. Zo zijn het allebei rustige en sociale dieren die het fijn vinden om met mensen te spelen en te knuffelen. Ze kunnen met bijna iedereen goed overweg. Ook qua uiterlijk lijken ze erg op elkaar en dat komt omdat ze allebei een korte, blauwgrijze vacht hebben. De vacht is ook kenmerkend voor allebei de rassen.

Waar koop je een Blauwe Rus of een Britse Korthaar?

Er zijn verschillende plekken waar je deze twee rassen kunt kopen, maar je kunt het beste naar een fokker gaan. Er zijn verschillende goede fokkers in Nederland te vinden waar je terecht kunt voor deze katten. Doordat het prijzige dieren zijn, zul je ze niet snel zien in een asiel. Wel kun je ze ook kopen via Marktplaats, maar let er dan wel op dat je een goede verkoper hebt en dat je niet opgelicht wordt.

Kan ik beter een Blauwe Rus kopen of een Britse Korthaar?

Dit hangt echt van jou af en kan niemand anders voor je beslissen. Qua uiterlijk lijken ze erg op elkaar en het grootste verschil is de oogkleur. Ook qua karakter lijken ze veel op elkaar, al is een Blauwe Rus wel net iets actiever dan een Britse Korthaar. Het is dus niet een kwestie van welk ras beter is, maar meer welk ras jij liever hebt.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!