Home | Blauwe Rus | De witte Blauwe Rus
de-witte-blauwe-rus

De witte Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 6 minuten

De Blauwe Rus is een prachtige kat en heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een blauwgrijze kleur vacht. Er zijn echter ook nog andere soorten van dit ras, waaronder eentje met een witte vacht. Deze wordt, je raadt het al, de Witte Rus genoemd.

Russisch Wit

Een Witte Rus heeft, zoals de naam al zegt, een zuivere witte vacht. Er mag geen gele zweem op de vacht zitten. Alleen de kittens mogen een gekleurde kopvlek hebben, want deze verdwijnt na loopt van tijd. Het neusje en de voetzolen van de Witte Rus zijn roze.

Verder heeft een Witte Rus redelijk dezelfde kenmerken als de Blauwe Rus. Zo hebben ze een hele zachte en stevige vacht doordat ze een korte bovenvacht en ondervacht hebben. Deze dubbele vacht is kenmerkend voor de Rus. De haren staan dicht op elkaar waardoor de vacht een pluche achtige uitstraling krijgt.

De kop van de Witte Rus heeft een korte wig en een vlakke schedel. De oren staan wijd uit elkaar en overeind en er zitten zachte kussentjes onder de snorharen naast de neus. De ogen hebben een amandelvorm en hebben een groene oogkleur. Het lichaam is verder lang en slank. De Witte Rus is een gespierde kat, maar hij is wel elegant. Hij heeft lange, dunne poten en ook de staart is lang en loopt taps toe.

Het ontstaan van de witte Blauwe Rus

Om meer te weten te komen over de oorsprong van de witte Blauwe Rus, moet je terug naar het einde van de jaren ‘60. In Australië woonden twee Blauwe Russen fokkers, een stel genaamd Dick en Mavis Jones. Zij hadden ook iets gelezen over Witte Russische katten en waren onder de indruk toen zij hier ook foto’s van zagen. Ze droomden ervan om zelf zo’n soort kat te hebben, maar dan met de kenmerken van de Blauwe Rus.

De familie Jones experimenteerde toen met huiskat zonder stamboom uit Siberië. Ze hadden deze kat geruild tegen een Blauwe Rus met een diplomaat van de ambassade in Sydney. De witte poes werd gedekt door de dekkater en er werden twee witte kittens geboren. De mooiste hiervan werd White Rose genoemd.

Vervolgens hebben zij toestemming gevraagd om Russisch Wit te mogen fokken. Het fokprogramma werd in de gaten gehouden door twee dieren genetici van de Universiteit van Sydney. Na vijf jaar intensief de Russisch Wit gefokt te hebben, hadden ze eindelijk hun doel gehaald.

Er werd toen een streng programma opgezet zodat de beste karakteristieken en kwaliteiten van de Blauwe Rus over zou gaan in de Witte Rus. Het duurde een paar jaar voordat de Witte Rus erkend was in ras. Dit gebeurde namelijk in 1975 in Australië en in Engeland pas in het jaar 2013.

Hoeveel kost een Witte Rus?

Een Witte Rus kost, net als de Blauwe Rus, gemiddeld tussen de €500,- en €700,-. Dit lijkt als een hoog bedrag, maar dat valt eigenlijk reuze mee. De fokker maakt namelijk veel onkosten tijdens het fokken van de dieren en hij wil hier natuurlijk niet alleen voor opdraaien.

Zo moet je betalen voor een dekkater, wat al snel een paar honderd euro kost. Verder moet je ingeschreven staan bij een vereniging waar je elk jaar geld voor betaalt. Voordat een poes gedekt kan worden, moet hij eerst bij de dierenarts zijn geweest om te checken of hij helemaal gezond is.

Als een poes dan zwanger is, eet ze natuurlijk veel meer. Ook moet je voer voor de kittens kopen. Verder moet je ook nog spullen kopen voor wanneer de poes zwanger is en om de kittens te kunnen verzorgen. Je bent dan al snel per kitten een paar honderd euro verder en om deze kosten weer terug te verdienen, ligt de prijs per kitten ook zo hoog.

Hier koop je een Witte Rus

Een Witte Rus komt niet heel vaak voor, dus de meeste kans maak je bij een cattery of een fokker. Er zijn er een aantal in Nederland die je kunt vinden via het internet. Ook kun je bij een kattenvereniging vragen waar je deze katten het beste kunt vinden. Als je dan een cattery hebt gevonden die Witte Russen heeft, kan het best wel zo zijn dat je nog even moet wachten op een nestje.

Als je een Witte Rus gaat kopen, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je een goede kat koopt bij een echte fokker. Je kunt daarom checken of ze in staan geschreven bij een vereniging. Ook moeten ze er niet moeilijk over doen om je een stamboom te laten zien. Daarnaast is een echte cattery altijd heel enthousiast over het ras dat zij verkopen en willen ze je er graag meer over vertellen.

Een goede verkoper zet zijn nestje op de eerste plaats en geeft ze heel veel liefde en aandacht. Daarom zullen ze ook maar ongeveer één keer per jaar een nestje hebben zodat de poes genoeg tijd heeft om helemaal te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. De stambomen worden goed uitgepluisd zodat er wordt voorkomen dat er teveel inteelt is. Zeker bij een Witte Rus is dit wel nodig omdat ze een verhoogde kans op doofheid hebben.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

blauwe-rus-wit

Verder gaat een goede cattery elk jaar naar een show waar ze een rapport krijgen van een objectieve keurmeester. De eigenaren zijn heel open over hun nestjes en hoe zij te werk gaan. Ze vinden het dan ook geen probleem als je meerdere keren langs komt voordat je de kitten mee naar huis neemt. Houd er rekening mee dat zij jou ook vragen kunnen stellen. Zij geven hun kittens namelijk niet zomaar aan de eerste de beste mee, maar willen er zeker van zijn dat ze op een goede plek terecht komen.

Vijf veelgestelde vragen over de witte Rus

Zijn er nog meer kleuren Russen?

Jazeker. Naast de Blauwe Rus en de Witte Rus heb je ook nog de Zwarte Rus. Deze is dankzij de Witte Rus ontstaan. Er kwam namelijk in een nestje Witte Russen ook ineens een Zwarte Rus. Er zit dus ergens in de stamboom nog een zwarte kat, maar hier zaten wel nog minstens tien generaties Blauwe Russen tussen.

Wat is het verschil tussen de Blauwe Rus en de Witte Rus?

Het grote verschil tussen een Blauwe Rus en een Witte Rus is natuurlijk de kleur. Een Blauwe Rus heeft een blauwgrijze vacht, terwijl die van de Witte Rus uiteraard wit is. Daarnaast heeft een Blauwe Rus, zover bekend, geen last van erfelijke aandoeningen. Een Witte Rus daarentegen wordt wel eens doof geboren.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de Witte Rus en de Blauwe Rus?

Een Blauwe Rus en een Witte Rus hebben erg veel overeenkomsten. Ze hebben misschien allebei een andere kleur vacht, maar verder zijn ze qua bouw hetzelfde. Ook hebben ze hetzelfde karakter. Het zijn echte schootkatten die van gezelschap houden, heel sociaal, intelligent en rustig zijn.

Hoe vaak komt een Witte Rus voor?

Als je op zoek bent naar een Witte Rus, kan het best nog wel eens een lange zoektocht worden. De Blauwe Rus is namelijk al moeilijk om te vinden, maar een Witte rus al helemaal. Er zijn maar weinig fokkers in de wereld die Witte Russen fokken. De laatste jaren komen de Witte Russen steeds minder vaak voor.

Hebben Witte Russen vaak last van ziektes?

Bij een Blauwe Rus komt bijna nooit een erfelijke ziekte voor, maar bij de witte variant kan het nog wel eens gebeuren dat ze doof zijn. Daarom mag je ook nooit twee witte katten met elkaar kruisen, want hierdoor wordt de kans op doofheid alleen maar groter. Er moet altijd gemixt worden met een Blauwe Rus.

Elke witte kat die gefokt gaat worden, moet eerst worden getest op doofheid. Het liefste worden de witte kittens ook getest op doofheid door middel van een BAER test.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!