Home | Blauwe Rus | De levensverwachting van de Blauwe Rus
levensverwachting-blauwe-rus

De levensverwachting van de Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 6 minuten

Een Blauwe Rus is een prachtig kattenras en is ook erg populair. Het is een redelijk rustige kat en hij is daardoor de ideale binnenkat. Een Blauwe Rus kan vrij prijzig zijn en daarom wil je natuurlijk ook zo lang mogelijk plezier hebben van je lieve kat. Een gezonde kat is belangrijk voor een goede levensverwachting. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over de levensverwachting van de Blauwe Rus.

Zo oud wordt een Blauwe Rus gemiddeld

Het is lastig om te zeggen hoe oud je Blauwe Rus zal worden, want de levensverwachting kan sterk variëren per kat. Gemiddeld wordt een Blauwe Rus tussen de twaalf en de vijftien jaar oud. Als je geluk hebt, kan je kat nog veel ouder worden. Zo heb je bijvoorbeeld ook katten die wel twintig jaar oud worden. Let er dan wel op dat je je kat niet te dicht bij een drukke straat in de buurt laat komen, dat hij genoeg eten en drinkt en dat hij niet van een hoog balkon af kan springen.

De levensverwachting van een Blauwe Rus

Tegenwoordig worden katten gelukkig een stuk ouder dan vroeger. Vroeger kregen katten namelijk geen speciaal kattenvoer vol met goede stoffen, want dat was er toen nog niet. Ze kregen misschien brokken, maar ook vaak restjes avondeten van hun baasje. Bovendien wisten dierenartsen nog niet zoveel als ze nu weten en gingen mensen minder vaak met hun zieke kat naar de dierenarts. Hierdoor werden katten lang niet altijd even oud.

Dat is nu gelukkig een stuk anders en kan de kat, en dus ook de Blauwe Rus, een stuk ouder worden. Ten eerste is de voeding nu een stuk beter. De katten krijgen dus meer voedingsstoffen binnen waardoor ze een stuk gezonder zijn. Verder krijgen zij ook een goede verzorging van hun baasje of van de dierenarts. Hierdoor kan een Blauwe Rus wel vijftien jaar oud worden. Het is namelijk een vrij sterk ras. Er zijn zelfs Blauwe Russen die nog ouder worden.

Erfelijke ziektes

De Blauwe Rus is heel robuust en heeft sterke genen. Er zijn, zover bekend, geen erfelijke ziektes bekend waar hij regelmatig last van heeft, zoals dat bij andere raskatten wel zo kan zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet elk jaar naar de dierenarts moet voor een jaarlijkse check-up, want hij kan natuurlijk wel gewoon last krijgen van bijvoorbeeld een letsel of een veel voorkomende kattenziekte. Het is het beste om je Blauwe Rus de laten vaccineren wanneer hij nog jong is zodat hij immuun is voor een erge kattenziekte zoals de niesziekte.

Goede verzorging

Een goede verzorging van je kat is essentieel voor een lang en gezond leven. Zo is het heel belangrijk dat je je kat goede voeding geeft. Je kunt het een beetje vergelijken met ons mensen. Als wij alleen maar fastfood eten en nooit wat groenten of fruit eten, zijn wij ook niet gezond. Voor een kat is dit precies hetzelfde. Gelukkig zitten er tegenwoordig in de meeste brokken genoeg voedingsstoffen voor een kat.

Let er verder ook op dat je kat genoeg beweging krijgt. Hoe ouder een Blauwe Rus wordt, hoe minder speels hij wordt en dat is prima. Maar hij moet ook niet te lui worden. Je wil namelijk niet dat je Blauwe Rus last krijgt van overgewicht. Dit is niet gezond voor de kat en ook niet goed voor zijn gewrichten. Zorg er dus voor dat je kat genoeg beweging krijgt en gezond eet. Af en toe een snoepje geven is natuurlijk niet erg, maar teveel is ook niet goed.

Een gezond leven begint al bij de geboorte. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat een Blauwe Rus kitten de eerste drie maanden bij zijn moeder blijft. De eerste twee maanden drinkt hij namelijk moedermelk. Hier wordt hij groot en sterk van en door deze melk kan hij goed groeien. De laatste maand kan hij vooral zichzelf ontwikkelen op sociaal gebied. Hij speelt dan veel met broertjes en zusjes en met de mensen van de fokker familie. Hierdoor raken ze gewend aan mensen, waardoor de overstap naar een ander gezin minder moeilijk zal zijn. Als de kitten drie maanden bij zijn moeder heeft gezeten, is hij daarna klaar voor een lang en gezond kattenleven.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

hoe-oud-wordt-een-blauwe-rus

Hier koop je het beste jouw Blauwe Rus

Een Blauwe Rus kom je waarschijnlijk niet zo snel tegen bij een dierenwinkel of in een asiel. Vaak moet je bij een fokker zijn. Je kunt een Blauwe Rus ook via Marktplaats kopen. Let er wel op dat je een goede verkoper hebt. Er zijn namelijk helaas nog steeds mensen die je op proberen te lichten. Zij verkopen dan bijvoorbeeld kittens die geen goede stamboom hebben of die ziek zijn.

Een fokker moet altijd zonder problemen jou de stamboom van de katten kunnen laten zien. Als dat niet is, dan kun je je al afvragen of deze verkoper wel legitiem is. Het kan dan namelijk zijn dat je een kat in de zak koopt: een zieke kitten en die zal dan ook niet heel erg oud worden. Verder is het ook geen goed teken als de fokker het geen probleem vindt om de kitten voor de drie maanden weg te doen. Deze tijd is namelijk cruciaal voor de kitten om goed aan te sterken en legt de basis voor een lang en gezond leven.

Vijf veelgestelde vragen over de levensverwachting van de Blauwe Rus

Wordt een Blauwe Rus gemiddeld jonger of ouder dan een ander ras?

Uit onderzoek van de Universiteit van Londen is gebleken dat een raskat over het algemeen iets minder oud wordt dan een “normale” kat. Een normale kat haalt een gemiddelde leeftijd van veertien jaar, terwijl een raskat hier net iets onder zit. Dat betekent natuurlijk niet dat je Blauwe Rus niet ouder dan veertien jaar kan worden, want dit is slechts een gemiddelde.

Heb je als baasje invloed op de levensverwachting van een Blauwe Rus?

Je kunt natuurlijk niet je kat een toverdrankje geven waardoor hij heel lang blijft leven, maar je moet natuurlijk wel je kat goed verzorgen wanneer je wil dat hij een lang en gezond leven heeft. Geef hem dus veel liefde en zorg ervoor dat hij altijd iets heeft om mee te spelen. Geef hem genoeg gezond eten en drinken, maar geef hem ook af en toe een lekker snoepje. Hoe gezonder je kat is, hoe langer hij over het algemeen ook blijft leven.

Kan een Blauwe Rus ook jong komen te overlijden?

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat een Blauwe Rus ook jong komen te overlijden, maar hier gaan we niet van uit. Het kan zo zijn dat een Blauwe Rus een ziekte krijgt of bijvoorbeeld een ongeluk krijgt. Gelukkig komt het niet zo vaak voor dat een Blauwe Rus zomaar jong overlijdt en meestal worden ze heel oud.

Waar moet ik op letten wanneer ik een Blauwe Rus koop?

Helaas zijn er nog altijd te veel mensen die het proberen om een ziekte Blauwe Rus te verkopen. Het is dus verstandig om niet zomaar een Blauwe Rus bij iemand te kopen, maar om ook goed te kijken of je deze verkoper wel kunt vertrouwen. Als je er geen goed gevoel bij hebt, kun je misschien beter doorgaan naar een andere verkoper.

Een goede fokker doet niet moeilijk over een stamboom of een dierenpaspoort, want zij regelen zelf deze documenten al. Daarnaast is het belangrijk dat de kitten minstens drie maanden bij de moederkat blijft en een echt goede fokker houdt zich hier ook echt aan. Als de verkoper hier dus onverschillig over is, kun je beter naar een andere verkoper gaan. Hij maakt zich dan namelijk meer zorgen over de winst van de kat dan over zijn gezondheid.

Waar overlijden katten meestal aan?

Doodsoorzaak nummer één bij katten is trauma. Dit betekent dat hij wordt aangereden door een auto of een ander ongeluk krijgt. Het enige dat je hier tegen kunt doen, is ervoor zorgen dat hij zo min mogelijk in de buurt komt van een drukke weg. Helemaal voorkomen kun je niet, want je kunt natuurlijk niet controleren waar je kat loopt als hij buiten is. Gelukkig komt een Blauwe Rus niet zoveel buiten en kan hij zich prima in huis of in de tuin. Verder kan een kat ook last krijgen van nierfalen waardoor hij komt te overlijden.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!