Home | Blauwe Rus | Blauwe Rus langhaar
blauwe-rus-langhaar

Blauwe Rus langhaar

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Blauwe Rus is een prachtige kat en staat bekend om zijn unieke vacht. Deze is namelijk blauwgrijs van kleur en hij heeft een korte bovenvacht en ondervacht, waardoor hij erg pluche achtig uit ziet. Wat niet iedereen weet, is dat er ook een langharige versie is van deze prachtige kat.

De Nebelung

De naam van de Blauwe Rus met lange haren is Nebelung. Het grote verschil met de Blauwe Rus is natuurlijk de lengte van de haren. De Blauwe Rus staat namelijk bekend om de unieke dubbele vacht. De bovenvacht en de ondervacht zijn namelijk allebei kort, waardoor hij een pluche achtige uitstraling krijgt. De Nebelung daarentegen heeft mooie lange haren.

Het uiterlijk

Het grootste verschil tussen een Nebelung en de Blauwe Rus is natuurlijk het uiterlijk. Ze hebben namelijk halflange haren en geen korte. Verder is de vacht wel heel fijn, zijdeachtig en heeft het een blauwgrijze kleur. Ook de Nebelung is middelgroot en heeft een redelijk lang lichaam. Hij weegt gemiddeld 2,5 tot 5 kilo. De Nebelung heeft net zoals de Blauwe Rus een dubbele vacht.

Het hoofd van een Nebelung is wigvormig en breed, maar niet erg lang. Hij heeft een rechte neus, redelijk grote oren die wijd uiteen liggen. Op de oorschelp zitten maar weinig haren. De ogen hebben een amandelvorm en hebben net als de Blauwe Rus een mooie groene kleur. De hals is krachtig en lang, wat mooi past bij de rest van het sierlijke en elegante lichaam.

De poten van de Nebelung zijn lang en slank en de voetjes ovaal en klein. Hij heeft een lange staart die ook redelijk dun is en hij loopt taps toe. De kleur van de vacht is blauwgrijs, maar tegenwoordig zijn er ook andere kleuren zoals zwart en wit. Vaak heeft een Nebelung zilveren punten in de vacht. Dit komt omdat er hier dan geen pigment zit. Hierdoor ziet de kat er nog mooier uit en krijgt hij een speciaal effect. De Nebelung staat bekend om zijn bijzondere nevel kleurige vacht.

Het karakter

Het karakter van de Nebelung is een beetje hetzelfde als die van de Blauwe Rus. Dat is ook niet heel gek aangezien ze dezelfde achtergrond hebben. Het is een vrolijke, maar rustige kat die niet van lawaai houdt. Toch vindt hij het wel heel fijn om gezelschap te hebben en vindt hij het leuk om af en toe te spelen. Het is dan ook een echte schootkat.

De verzorging

Het is heel gemakkelijk om de Nebelung te verzorgen, wat het ras nog populairder maakt. Je kunt ervoor kiezen om af en toe de haren te borstelen, maar dit hoeft niet heel vaak. Sterker nog, je moet het niet te vaak doen want dan wordt de ondervacht beschadigd.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

langharige-blauwe-rus

Verder heeft een Nebelung niet echt een actief leven, en hoef je dus ook geen speciaal dieet voor ze te kiezen. Let er wel op dat je je Nebelung niet teveel eten geeft, want omdat hij niet heel veel beweegt kan hij gemakkelijk zwaarder worden.

Net als bij de Blauwe Rus heeft de Nebelung zover bekend geen last van erfelijke ziektes. Natuurlijk kunnen ze wel andere ziektes krijgen. Om te voorkomen dat de Nebelung last krijgt van erfelijke ziektes, mag hij alleen maar met de Blauwe Rus gekruist worden. De Blauwe Rus heeft namelijk dezelfde eigenschappen en op deze manier kan de gezondheid van het ras gewaarborgd blijven. Een Nebelung wordt gemiddeld redelijk oud, namelijk zo’n vijftien tot twintig jaar.

Zo is de Nebelung ontstaan

Ondanks dat de naam Duits is, is de Nebelung ontstaan in de Verenigde Staten. Om precies te zijn kwam de eerste Nebelung uit El Pasa in Texas en het baasje heette Mrs Cora Cobb. In 1981 adopteerde het gezin van Mevrouw Cobb een zwarte huispoes. Ze gaven haar de naam Terri en voordat ze haar hadden gesteriliseerd, kreeg ze twee zwarte poesjes. De vader van deze twee poesjes bleek een Angora-factor te hebben door de lange haren. Waarschijnlijk had één van de ouders ook een Blauwe Rus als voorvader.

Eén van de twee zwarte poesjes, Elsa, kreeg steeds meer de karakteristieken van een Blauwe Rus toen ze opgroeide. Toen Elsa uiteindelijk haar eigen nestje kreeg, bestond deze uit zes zwarte en blauwe kittens. Eén van die blauwe kittens had halflang haar. Mevrouw Cobb besloot om deze kitten te houden en ze noemde hem Siegfried.

Tot de grote verbazing van Mevrouw Cobb kreeg poes Elsa nog een nestje waar zo’n zelfde blauwe half langharige kat in zat. Deze keer was het een poes en ze kreeg de naam Brunhilde. Mevrouw Cobb besloot toen om te kijken wat er zou gebeuren als Brunhilde en Siegfried samen een nestje zou krijgen.

In 1986 kregen Brunhilde en Siegfried drie kittens die er precies hetzelfde uit zagen als hun ouders. Kort daarna nam Cobb contact op met het TICA om dit ras officieel te maken. Ze noemde het de Nebelung, wat Duits is voor nevel wezen. Ze vond het namelijk goed passen bij de nevelachtige kleur van de katten: “een nevel kleurige vacht die het lichaam omgaf als een stralenkrans”. In 1987 werd de Nebelung aanvaard door de TICA als officieel kattenras.

Nebelung fokken

Het fok ideaal is bij een Nebelung hetzelfde als voor de Blauwe Rus, al wil men de Nebelung toch nog iets groter en krachtiger hebben. Nebelungen mogen alleen maar met Blauwe Russen gepaard worden. De kittens van deze kruisingen mag je alleen maar voor de fok van de Nebelung gebruiken.

Vijf veelgestelde vragen over de Blauwe Rus langhaar

Wat is het verschil tussen een Blauwe Rus en een Nebelung?

Het grootste verschil tussen de twee rassen is natuurlijk dat een Nebelung langere haren heeft dan een Blauwe Rus. Een Nebelung is daarnaast over het algemeen iets schuwer dan een Blauwe Rus en kijkt eerst de kat uit de boom wanneer hij contact gaat maken met nieuwe mensen.

Waar wordt de Nebelung gefokt?

Er zijn fokkers in de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Nederland die zich specialiseren in de Nebelung. De reden dat er in verschillende landen fokkers zijn is om een goede genetische basis te vormen en om te voorkomen dat er sprake is van incest.

Waar kan ik een Nebelung kopen?

Je kunt natuurlijk bij een cattery of bij een fokker terecht voor een Nebelung. Er zijn er een aantal in Nederland die deze prachtige katten verkopen. Als je op zoek bent naar een geschikte fokker kun je op het internet zoeken, maar je kunt ook bij een vereniging vragen of zij goede fokkers weten waar je terecht kan.

Hoeveel kost een Nebelung?

Een Nebelung is over het algemeen iets duurder dan een Blauwe Rus. Een Blauwe Rus kost namelijk meestal tussen de €500,- en de €700,- terwijl een Nebelung gemiddeld €900,- kost. De prijzen verschillen per fokker. Let er op dat je bij een goede fokker je kat koopt en dat je je niet op laat lichten. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je jaarlijks zo’n €500,- kwijt bent aan het verzorgen van je kat.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de Blauwe Rus en de Nebelung?

De Nebelung stamt natuurlijk van de Blauwe Rus af en dat zie je ook terug. Niet alleen in het uiterlijk, maar ook in het karakter van de rassen. Ze zijn namelijk allebei rustig en vinden het fijn om bij mensen te zijn. Ze willen niet graag alleen zijn en het zijn echte schootkatten. Daarnaast vinden ze het ook leuk om af en toe te spelen.

Ook qua uiterlijk lijken ze, ondanks het verschil qua haarlengte, op elkaar. Ze hebben namelijk allebei een prachtige blauwgrijze kleur vacht. Verder hebben ze een atletisch en elegant lichaam met lange, dunne poten en een dunne staart.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!