Home | Blauwe Rus | Blauwe Rus kopen bij een cattery of adopteren uit het asiel?
blauwe rus kopen bij cattery of asiel

Blauwe Rus kopen bij een cattery of adopteren uit het asiel?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Er zijn verschillende plekken waar je een Blauwe Rus kunt kopen. De meeste kans heb je bij een fokker of een cattery. Natuurlijk kun je ook kijken of er een kat van dit ras in het asiel zit, maar omdat ze zo duur zijn is deze kans vrij klein. Wij helpen je bij de keuze tussen een Blauwe Rus uit een asiel of cattery!

Een cattery

Je kunt een Blauwe Rus dus het beste kopen bij een fokker of een cattery. Een cattery is gespecialiseerd in raskatten en heeft zich vaak ook nog gespecialiseerd in één of een aantal rassen. Het is dus een fokker, maar dan speciaal voor katten. Zij besteden erg veel aandacht en liefde aan hun katten en zorgen ervoor dat ze zo gezond mogelijk zijn. Ze zien de katten niet als geldmachine, maar echt als deel van het gezin. Ze willen het ras echt verbeteren en kijken dan ook goed naar de plus- en minpunten van de poes, zodat deze gedekt kunnen worden door de juiste kater.

Een cattery focust zich dus niet op  zoveel mogelijk katten op de wereld zetten, maar om zo gezond mogelijke katten op de wereld te zetten. In elk ras komen namelijk erfelijke ziektes voor en een goede cattery test hier regelmatig op. Als ze zien dat een kat een bepaalde ziekte heeft, zullen ze stoppen met het fokken. Ze zijn dus heel betrokken bij hun katten en zullen ook niet zomaar aan iedereen hun kittens verkopen. Ze willen namelijk zeker weten dat hun kitten bij de goede baasjes terechtkomen.

Het verschil tussen een fokker en een cattery is dat een cattery dus zich alleen maar bezig houdt met katten, terwijl een fokker zich ook bezig houdt andere dieren. Dan heb je ook nog een broodfokker, iemand die zijn geld verdient met het fokken van dieren. Helaas zie je dan nog te vaak dat de dieren maximaal worden uitgebuit zodat zij er zoveel mogelijk geld aan kunnen verdienen. Een cattery is bijna nooit een fulltime baan, maar echt iets wat naast hun baan wordt gedaan als hobby. Bovendien is een cattery vaak verbonden aan een rasvereniging. Hierdoor weet je ook zeker dat de kitten die je koopt gezond is en dat de baasjes het beste voor hebben met het beestje.

Zo herken je een goede cattery

Er zijn verschillende dingen waaraan je een geschikte cattery kunt herkennen. Op de eerste plaats moeten de mensen natuurlijk heel enthousiast zijn over het ras en hun cattery. Ze willen er dan ook graag over vertellen, ook over de manier waarop zij fokken en waarom ze dat zo doen. De katten zien ze als huisdieren: hun gezondheid en kwaliteit van leven staat op de eerste plaats en niet het maken van een nestje. Zo zullen ze maar één nestje per jaar hebben, zodat de moederpoes genoeg tijd heeft om helemaal te herstellen van de zwangerschap en geboorte.

Daarnaast staat een goede cattery ook ingeschreven bij een rasvereniging. Ze pluizen de stambomen van de ouders goed uit zodat ze kunnen voorkomen dat er kittens geboren worden met een hoog percentage inteelt. Ze gaan ook meerdere keren per jaar naar een show waar ze een objectief rapport krijgen van een keurmeester. In dit rapport staat aangegeven aan welke punten de katten voldoen en wat er nog verbeterd kan worden.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

cattery of asiel blauwe rus

Het is helemaal oké om bij een goede cattery wat vaker langs te komen voordat je de kitten mee naar huis neemt. Houd er echter wel rekening mee dat je de deur niet plat kan lopen, want deze mensen hebben ook gewoon een baan en de cattery is een hobby. Je kunt wel vragen of ze regelmatig foto’s of filmpjes willen sturen van je nieuwe kitten. Kijk er niet raar van op wanneer zij jou ook vragen stellen. Ze willen namelijk het beste huisje voor hun huisdieren. Wanneer de kitten minstens twaalf weken oud is, mag je hem pas mee naar huis nemen. Een goede cattery is hier streng in en zal de kittens dan ook niet eerder wegdoen. Tot slot vinden ze het vaak ook leuk om nog contact te houden als de kitten eenmaal verhuisd is.

Een Blauwe Rus kopen in het asiel

Het zal bijna nooit voorkomen dat je een Blauwe Rus kunt vinden in het asiel. De Blauwe Rus is namelijk een dure raskat en schaf je deze dus niet zomaar aan. Als je zoveel geld gaat investeren in een nieuwe kat, dan moet je natuurlijk wel zeker weten dat je deze ook echt wil en dat je hem gaat houden. Daarom komt het niet zo vaak voor dat mensen hun Blauwe Rus weer wegdoen. Als ze daar wel voor kiezen, dan zullen ze hem eerder verkopen dan hem naar het asiel te brengen. Door de kat te verkopen, kun je er namelijk nog wel wat geld voor krijgen en dat krijg je bij het asiel natuurlijk niet.

Blauwe Rus kopen bij het asiel of een cattery?

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan het kopen van een Blauwe Rus bij een cattery of een asiel. Zo is hij bij het asiel bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Je betaalt hier meestal rond de €100,- voor een kat en hier wordt geen onderscheid gemaakt in het ras. Bij een cattery is een Blauwe Rus veel duurder, namelijk tussen de €700,- en de €900,-. Wat dat betreft kun je een Blauwe Rus dus beter bij het asiel kopen, maar je moet dan wel net het geluk hebben dat ze zo’n ras kat bij het asiel hebben.

Het nadeel van een asiel is dat je niet zo goed weet wat voor kat je krijgt. Het kan dan zo zijn dat je helemaal geen achtergrondinformatie krijgt over het dier. Zo weet je dus niet waar hij vandaan komt en wat voor verleden hij heeft gehad. Misschien is hij in het verleden wel slecht behandeld door zijn baasje of heeft hij een trauma meegemaakt waardoor hij nu niet meer goed in huis kan leven. Bovendien vind je in het asiel meestal geen Blauwe Rus kittens, simpelweg omdat deze veel geld opleveren. In het asiel kunnen ze wel ongeveer zeggen wat voor karakter de kat heeft, maar je kunt nooit zeker weten hoe hij gaat reageren als je hem eenmaal mee naar huis neemt.

Bij een cattery betaal je dus wel meer geld, maar je weet dan ook zeker dat je een echte raskat hebt die goed opgevoed is en die goed verzorgd is de eerste paar maanden van zijn leven. Bovendien weet je meer over de achtergrond van het dier, waardoor je ook een goede inschatting kunt maken van hoe hij thuis zich zal gedragen.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!