Home | Blauwe Rus | Blauwe Rus fokker
blauwe-rus-fokker

Blauwe Rus fokker

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een Blauwe Rus is een prachtig ras en daardoor ook een populair huisdier. Een raskat kom je niet zo snel tegen en moet echt gefokt worden. Dit wordt gedaan door een fokker, of in het geval van een kat een cattery. Zij houden zich vooral bezig met het fokken van Blauwe Russen en het verkopen van de kittens.

Een Blauwe Rus fokker

Een Blauwe Rus kun je het beste kopen bij een fokker of een cattery. Een fokker kan zich in verschillende soorten dieren verdiepen, terwijl een cattery zich alleen op raskatten focust. Het principe is hetzelfde: iemand die katten van een bepaald ras teelt. Verder heb je ook nog een broodfokker. Dat is iemand voor wie het fokken zijn enige of grootste bron van inkomen is. Dat is niet zo bij een gewone fokker of een cattery. Voor hen is het namelijk meer een hobby.

Een Blauwe Rus kopen

Als je een Blauwe Rus wil kopen, kun je dus het beste op zoek gaan naar een cattery of een fokker. Deze kun je heel gemakkelijk op het internet vinden. Hier staan verschillende lijsten met goedgekeurde fokkers. Vervolgens kun je contact opnemen met deze fokkers om te kijken of zij een nestje hebben. Vaak is er een wachtrij voor de Blauwe Rus, dus verwacht niet dat je een week later al een kitten in huis hebt.

De meeste fokkers laten hun poes ongeveer één keer per jaar een nestje krijgen zodat ze tussendoor voldoende tijd hebben om weer op te knappen. Meestal word je op de wachtlijst gezet en neemt de fokker weer contact met je op als er een kitten voor jou beschikbaar is.

Als de kitten is geboren, moet hij eerst nog dertien weken in het nestje blijven. Hier kan hij aansterken. De eerste twee maanden drinkt hij namelijk moedermelk en de laatste maand heeft hij nodig om te socializen en voldoende op te groeien. Na deze drie maanden is je kitten helemaal klaar om het nest te verlaten en met jou mee naar huis te gaan. Houd er rekening mee dat je gemiddeld tussen de €500,- en de €700,- betaalt voor een Blauwe Rus kitten.

Zo herken je een slechte fokker

Helaas komt het nog steeds voor dat er fokkers zijn die niet het beste voor hebben met hun dieren, maar die vooral op je geld uit zijn. Er zijn verschillende dingen waaraan je zo’n slechte fokker kunt herkennen. Als je sowieso al geen fijn gevoel hebt bij de fokker, kan het geen kwaad om naar iemand anders te gaan voor je kitten.

Een goede fokker zal altijd heel enthousiast vertellen over de Blauwe Rus en wil je er dan ook van alles over vertellen. Daarnaast zijn ze ook heel open over de manier waarop zij fokken en waarom ze dat zo doen. Als je vragen gaat stellen en je merkt dat de verkoper niet echt antwoord wil geven of geheimzinnig doet, kan dat een teken zijn dat iets niet helemaal klopt.

Een goede fokker moet daarnaast ook ingeschreven staan bij een rasvereniging of als fokker. Als dat niet zo is, dan heeft hij waarschijnlijk geen echte Blauwe Rus en zal hij jou hier misschien wel proberen om veel geld voor te laten betalen. Een echte fokker geeft heel veel om zijn dieren en is veel bezig met hun welzijn. Als je het idee krijgt dat het de verkoper vooral om het geld gaat dat het oplevert, dan is dat geen goed teken.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

fokker-van-blauwe-russen

Wanneer je vraagt om de stamboom van de Blauwe Rus, zal een goede fokker hier niet moeilijk over doen. Sterker nog, als het goed is zal hij juist trots zijn op de stamboom omdat hij hiermee aan kan tonen dat het een zuiver ras is dat hij verkoopt. Door de stambomen goed uit te pluizen, kun je namelijk voorkomen dat er kittens geboren worden die een hoog inteeltpercentage hebben.

Een goede fokker of cattery gaat minstens één keer per jaar naar een show. Hier krijgen ze dan een rapport van een objectieve keurmeester. In dit rapport staat dan of de poes of kater aan de eisen van het ras standaard voldoet en of er eventuele verbeteringen zijn. Een grote rode vlag is wanneer de fokker er niet moeilijk over doet om de kitten eerder weg te doen dan wanneer hij drie maanden oud is. Het is namelijk cruciaal dat hij die tijd in het nestje blijft.

Kijk er daarnaast ook niet raar van op als de fokker ook dingen aan jou vraagt. Iemand die echt om zijn dieren geeft, wil namelijk wel dat hij ook op een goede plek terecht komt. Hij zal dus niet zomaar zijn Blauwe Rus kittens aan iedereen verkopen. Ook is het geen probleem als je regelmatig langs komt voordat je de kitten mee naar huis neemt en zal hij het leuk vinden om af en toe nog een foto te ontvangen als je de Blauwe Rus eenmaal thuis hebt.

Vijf veelgestelde vragen over een Blauwe Rus fokker

Wat is het verschil tussen een fokker en een cattery?

Een fokker is iemand die zijn geld verdient met het verkopen van kittens. Een cattery daarentegen heeft dit als hobby en doet het naast zijn fulltime baan. Hij richt zich vol op zijn katten en wil het ras verbeteren. De Blauwe Rus is voor een fokker een bron van inkomsten, terwijl het voor een cattery een huisdier is.

Hoe vind ik een goede fokker?

Op het internet kun je veel fokkers vinden. Om te checken of deze goed zijn, kun je als eerste kijken of ze in staan geschreven bij een rasvereniging. Je herkent een goede fokker aan hun manier van werken. Als ze open zijn over de manier waarop zij fokken en vertellen waarom ze het op deze manier doen, is dat al een veel beter teken dan wanneer ze heel geheimzinnig doen en geen antwoord willen geven op je vragen.

Hoeveel betaal je voor een Blauwe Rus?

Gemiddeld betaal je voor een Blauwe Rus kitten tussen de €500,- en de €700,-. Dat klinkt misschien als een hoop geld, maar vergeet niet dat de fokker ook een hoop kosten heeft moeten maken om de poes zwanger te krijgen en om het nestje te verzorgen. Om deze kosten een beetje te kunnen dekken, wordt er veel geld gevraagd voor een kitten.

Waarom kom je niet zo snel een Blauwe Rus in het asiel tegen?

De Blauwe Rus is een echte raskat en het is dan ook een populair ras. Hierdoor is hij heel prijzig. Mensen schaffen dus niet zomaar een Blauwe Rus aan, maar denken hier goed overna. Als de eigenaar na een tijdje toch besluit dat hij geen kat meer wil, zal hij deze eerder doorverkopen dan dat hij hem gratis naar het asiel brengt. Op deze manier kan hij er namelijk nog wat geld aan verdienen.

Waarom betaal je zo veel geld voor een Blauwe Rus?

Een Blauwe Rus lijkt misschien wat prijzig, maar toch valt dit reuze mee. Een fokker maakt namelijk ook veel onkosten tijdens het telen van de katten. Zo moet hij bijvoorbeeld betalen voor een dekkater en moet je ingeschreven staan bij een rasvereniging waar je ook elk jaar voor moet betalen.

Verder moet je natuurlijk ook de katten verzorgen. Denk dan aan voedsel en regelmatige bezoekjes aan de dierenarts. Voordat de fokker zijn kittens aan jou verkoopt, heeft hij dus ook al heel veel onkosten gemaakt. Om dit terug te verdienen, moet de prijs voor een Blauwe Rus kitten nou eenmaal redelijk hoog liggen.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!