Home | Blauwe Rus | Blauwe Rus en allergieën
blauwe-rus-allergieën

Blauwe Rus en allergieën

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Blauwe Rus is een hele mooie en lieve kat en is daardoor een erg populair ras. Hij is zelfs populair onder de mensen die een kattenallergie hebben, want vaak kunnen zij wel tegen de Blauwe Rus. Hoe dat precies kan, lees je in dit artikel.

Een allergie

De meeste mensen met een kattenallergie, zijn allergisch voor de haren van de kat. Deze worden natuurlijk verspreid door het huis wanneer hier een kat woont, zeker wanneer de kat in de rui is. De persoon die allergisch is voor katten, kan dan last krijgen van een loopneus, tranende ogen, jeuk of benauwdheid.

Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een allergeen. Dit is een bestanddeel die een allergische reactie kan veroorzaken. Zo’n allergeen kan een natuurlijk stofje zijn, maar kan ook kunstmatig zijn. Een kat heeft zo’n allergeen en deze heeft de naam Feline domesticus 1, ofwel Fel d1. De meeste allergische reacties door een kat worden door dit stofje veroorzaakt.

Fel d 1 wordt op verschillende manieren geproduceerd door de kat, namelijk via de speeksel-, talg-, parianele- en traanklieren. Wanneer je kat dus zichzelf wast, komt dit stofje op zijn vacht terecht. Zo wordt dit stofje ook heel makkelijk door het huis verspreid wanneer een kat zijn haren verliest. Het blijft dan hangen op bijvoorbeeld het tapijt of op de bank. Omdat Fel d 1 ook bij de anus zitten, zit de kattenbak vaak ook onder met dit stofje.

De vacht van de Blauwe Rus

Er zijn twee verschillende redenen waarom de Blauwe Rus voor sommige mensen met een kattenallergie wel een optie is. Ten eerste verliest een Blauwe Rus maar weinig haar. Dit komt door de unieke dubbele vacht die zij hebben. En als er bijna geen haar van de kat door het huis zwerft, dan zal iemand met een kattenallergie dus ook niet zo snel last hebben van een allergische reactie.

De meeste katten allergieën worden dus veroorzaakt door het stofje Fel d 1. De Blauwe Rus maakt maar heel weinig van dit stofje aan, waardoor er dus ook minder snel een allergische reactie komt. Hierdoor kan iemand met een kattenallergie soms dus wel tegen een Blauwe Rus. Natuurlijk verschilt dit wel per persoon en hangt het ook af van de mate van de allergie. Iemand die heel erg allergisch is, zal waarschijnlijk ook niet tegen een Blauwe Rus kunnen.

Wat voor kat is de Blauwe Rus?

De Blauwe Rus is een hele lieve en rustige kat. Het is een echte gezinskat en vindt het heerlijk om met je te spelen en op je schoot te liggen. De Blauwe Rus is ook heel intelligent en hij houdt ervan om uitgedaagd te worden. Je kunt hem zelfs verschillende trucjes leren. Hij is niet graag alleen en houdt erg van gezelschap.

Zo ziet de Blauwe Rus er uit

De Blauwe Rus staat natuurlijk bekend om zijn prachtige uiterlijk. Het is een sierlijke, middelgrote kat die dankzij zijn lange poten en staart erg elegant is. Hij heeft een blauwgrijze dikke vacht die er pluche achtig uit ziet en erg zacht is. Een ander belangrijk kenmerk van de Blauwe Rus zijn zijn ogen die een smaragdgroene kleur hebben.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

blauwe-rus-bij-kattenallergie

Blauwe Rus en ziektes

Mensen worden misschien wel ziek van een Blauwe Rus, maar zelf hebben zij nooit last van erfelijke ziektes. Natuurlijk kan een Blauwe Rus wel de gewone katten kwaaltjes krijgen, maar dit kan elke kat overkomen. Als je dus goed voor je kat zorgt, is de kans groot dat hij een lang en gezond leven zal hebben. Dit betekent echter niet dat je niet regelmatig naar de dierenarts moet gaan om je kat te laten checken en te laten vaccineren.

Vijf veelgestelde vragen over de Blauwe Rus en allergieën

Is de Blauwe Rus hypoallergeen?

In tegenstelling tot wat veel mensen beweren, is de Blauwe Rus helaas niet hypoallergeen. Wel maakt hij gemiddeld een stuk minder glycoproteïne Fel d 1 aan. Dit is een stofje waar veel mensen met een kattenallergie een allergische reactie op krijgen. Hierdoor is de Blauwe Rus in sommige gevallen wel geschikt voor mensen met een kattenallergie, maar dit biedt geen garantie.

Hoe kom ik erachter of ik wel tegen een Blauwe Rus kan als ik allergisch ben voor katten?

Helaas zijn er geen testen om te kijken of je allergisch bent voor een Blauwe Rus. Je kan je echter wel laten testen in hoeverre je allergisch bent voor katten. Bij een ernstige kattenallergie kun je er wel van uit gaan dat je ook een allergische reactie krijgt van Blauwe Russen.

Je kunt natuurlijk niet even een Blauwe Rus in huis halen om te kijken of je er heel allergisch voor bent. Wat je wel kunt doen is vaak het contact opzoeken en de kat dan meteen veel aaien. Dit moet je dan meerdere keren doen. Waarschijnlijk krijg je dan wel een reactie, de vraag is alleen hoe heftig deze reactie is. Houd er dan ook rekening mee dat deze reactie alleen maar heftiger is als de kat daadwerkelijk in je huis is.

Er zijn ook genoeg cattery’s die het niet aandurven om een Blauwe Rus kitten zomaar te verkopen aan iemand die een allergie heeft. Je zult dan waarschijnlijk echt meerdere keren naar de kittens toe moeten om te kijken hoeveel last je zult krijgen van de kat. De cattery wil op deze manier voorkomen dat je snel weer van de kitten af wil of dat deze in het asiel belandt.

Wat kan ik doen tegen mijn allergie?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om weg te blijven van katten. Als je wel een kat in huis hebt en hier lichte klachten door krijgt, kun je het beste medicijnen gebruiken om deze klachten te verlichten of te laten verdwijnen. Ook is het verstandig om de kat niet in de slaapkamer te laten komen zodat je ‘s nachts in ieder geval geen kattenharen om je heen hebt.

Verder kun je het beste regelmatig stofzuigen en het huis regelmatig ventileren. Verschoon de kattenbak regelmatig en zorg voor kattengrit dat niet al te veel stoft. Hoe minder tapijt en bekleding je in huis hebt, hoe beter dat is voor je allergie.

Hoeveel kost een Blauwe Rus ongeveer?

Gemiddeld ben je tussen de €500,- en de €700,- kwijt aan een Blauwe Rus. Dit is misschien wat veel, maar het kost natuurlijk ook veel geld om een kat te fokken. De cattery moet dit namelijk allemaal zelf betalen. Zo moet hij ingeschreven staan bij een vereniging, een dekkater betalen, en de katten verzorgen. Om deze onkosten te kunnen dekken, is de prijs van een Blauwe Rus nou eenmaal aan de hoge kant.

Houd er verder rekening mee dat je met alleen de kitten er nog niet bent. Zo moet je er jaarlijks wel een paar honderd euro bij optellen om je kat te verzorgen. Denk dan bijvoorbeeld aan eten, speeltjes en natuurlijk bezoekjes aan de dierenarts. Koop daarom nooit zomaar een kat, maar denk hier goed over na.

Waar kan ik een Blauwe Rus kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je een Blauwe Rus kunt kopen, maar de beste plek is een cattery. Dit is iemand die heel veel bezig is met het fokken van een bepaald ras. Hij besteedt heel veel liefde en aandacht aan zijn katten, waardoor je zeker weet dat je een goede kitten koopt en dat deze helemaal gezond is.

Je kunt natuurlijk ook kijken op Marktplaats voor een Blauwe Rus. Het nadeel is dat je dan niet helemaal zeker weet of je een goede kat koopt, omdat de verkoper niet ingeschreven hoeft te staan bij een vereniging. Verder kun je ook nog kijken in het asiel, maar de kans dat hier een dure Blauwe Rus zit is vrij klein.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!