Home | Blauwe Rus | Blauwe Rus en alleen thuis zijn
blauwe-rus-alleen-thuis

Blauwe Rus en alleen thuis zijn

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je kiest voor een kat als huisdier, dan moet je natuurlijk wel zeker zijn van je keuze. Het is namelijk niet zomaar iets wat je in huis neemt. De Blauwe Rus is een heel mooi en populair ras en het ideale huisdier voor jou. Let er wel op dat een Blauwe Rus erg van gezelschap houdt en het dus niet fijn vindt om hele dagen alleen thuis te zijn.

Het karakter van de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een hele sociale en rustige kat. Hij is dan ook zeer geschikt voor een familie, want hij houdt ervan om onder de mensen te zijn en om gezelschap te hebben. Het is een erg vriendelijke kat die ook nog eens erg intelligent is. Zo kan hij zelf gemakkelijk zijn voerbak verschuiven of deuren openmaken. Het is niet een hele actieve kat, maar hij houdt er wel van om uitgedaagd te worden.

Alleen thuis zijn

Een Blauwe Rus is dus erg sociaal, houdt van gezelschap en is graag onder de mensen. Hij vindt het dan ook niet fijn om veel alleen gelaten te worden. Als je van tevoren al weet dat je kat waarschijnlijk wel veel alleen thuis gaat zijn, kun je ervoor kiezen om twee katten te kopen.

Dit hoeven niet per se allebei Blauwe Russen te zijn, want dit ras kan met zo’n beetje alle rassen goed samenleven. Op deze manier heeft de Blauwe Rus altijd een maatje om mee te spelen en is het ook niet zo erg als hij wat vaker alleen is.

Natuurlijk laat je je kat het liefste zo weinig mogelijk alleen, maar soms kan het niet anders. Het is helemaal geen probleem als je kat een paar uur per dag alleen doorbrengt. Het grootste gedeelte van de dag slapen zij namelijk toch. Houd er echter rekening mee dat het niet slim is om je kat ineens een hele dag alleen thuis te laten wanneer hij dit nog niet gewend is. Dit moet je dus langzaam opbouwen.

Jonge kittens kunnen nog niet zo lang alleen gelaten worden. Het is dan belangrijk dat je veel aanwezig bent. Dit is ook waardevol voor de groei van de kitten, omdat je door deze interactie een band met je kitten opbouwt. Bovendien wordt de kitten hier socialer en volwassener van.

Als je kitten dan vier maanden oud is, kun je langzaamaan beginnen met hem af en toe alleen te laten. Dit is ook goed voor de kat, omdat hij op deze manier zichzelf kan ontdekken en kan leren om met zichzelf om te gaan.

De meeste mensen werken buitenshuis en dan is je kat natuurlijk langere tijd alleen thuis. Als je kat elke dag alleen thuis is, is het belangrijk dat je voldoende water en eten voor hem klaar hebt staan. Zorg ook dat je kat voldoende daglicht heeft en dat hij uit het raam kan kijken. Verder is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er genoeg speelgoed is of dat hij bijvoorbeeld een krabpaal heeft.

Zo ziet de Blauwe Rus eruit

Een Blauwe Rus staat natuurlijk bekend om zijn prachtige blauwgrijze vacht. Deze ziet er pluche achtig uit door de unieke dubbele vacht. Verder heeft hij een wigvormige kop en staan zijn oren ver uit elkaar. Als de Blauwe Rus nog een kitten is, zijn de ogen blauw maar na zo’n twee jaar veranderen ze in een prachtige smaragdgroene kleur.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

kan-blauwe-rus-alleen-thuis

Een Blauwe Rus is verder redelijk atletisch gebouwd. Hij is middelgroot, elegant en heeft lange, dunne poten en een lange, dunne staart. Iets anders waar je een Blauwe Rus aan kunt herkennen, zijn de snorhaar kussentjes. Naast zijn neus, waar de snorharen zitten, zitten namelijk ook kleine kussentjes.

Verschillende soorten Blauwe Russen

De Blauwe Rus komt van oorsprong uit Rusland, zoals de naam eigenlijk al zegt. Hij werd hier voor het eerst gezien in een havenstad en het is een natuurlijk ras. De kat werd op de boot meegenomen naar Engeland en werd hier verder gefokt. Inmiddels worden er op verschillende plekken in de wereld Blauwe Russen gefokt, waardoor er ook verschillende soorten zijn ontstaan.
De Engelse tak heeft een middelblauwe vacht en heeft een iets zwaarte bouw. Bij deze tak zijn de snorhaar kussentjes het duidelijkste aanwezig. Het karakter van de Engelse tak is iets ingetogener, waardoor je ook iets meer tijd nodig hebt om hun vertrouwen te winnen. Als ze je eenmaal kennen, zijn ze heel sociaal.

Dan heb je ook nog de Amerikaanse tak. Deze heeft een vacht die iets lichter van kleur is en ze hebben ook rondere ogen. Deze tak is juist iets extroverter en daardoor ook iets drukker. De vacht van de Amerikaanse tak is vaak ook nog iets korter en dichter.

De Siberisch/Scandinavische tak heeft een donkere kleur en voelt iets stugger aan dan de Engelse tak. Misschien komt dit wel omdat het in dat gedeelte van de wereld nog net iets kouder is dan in Engeland. Verder staan de oren nog net iets verder uit elkaar en zijn ze ook iets kleiner.

Vijf veelgestelde vragen over de Blauwe Rus

Kan een Blauwe Rus eenzaam worden?

Een Blauwe Rus heeft geen last van eenzaamheid, maar hij vindt het ook zeker niet fijn als hij
veel alleen thuis is. Een paar uur per dag zal geen probleem zijn, maar zorg ervoor dat je Blauwe Rus niet te veel alleen thuis zit.

Wat moet ik doen als ik veel weg van huis ben?

Natuurlijk komt het wel eens voor dat je weg bent van huis. Als dit vaak voorkomt, zal je Blauwe Rus dit niet fijn vinden. Het is namelijk echt een gezelschapsdier en is heel erg gericht op het gezin, wat ook een mooie eigenschap van de kat is.

Als je van tevoren al weet dat je veel weg van huis zult zijn, kun je ervoor kiezen om twee katten te kopen zodat de Blauwe Rus altijd een maatje heeft. Dit hoeft niet per se ook een Blauwe Rus te zijn, maar het kan ook gewoon een ander ras zijn.

Hoeveel kost een Blauwe Rus ongeveer?

De prijs van een Blauwe Rus ligt niet heel laag. Een kitten kost namelijk tussen de €500,- en de €700,-. Het is namelijk een erg populair ras die je voornamelijk koopt bij een cattery of een fokker. Zij maken ook veel onkosten wanneer zij de poes en het nestje moeten onderhouden, waardoor de prijs van de kitten dus ook snel oploopt.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat je jaarlijks een paar honderd euro kwijt bent om je kat te verzorgen. Zo moet hij natuurlijk voldoende eten hebben en is het ook geen slecht idee om wat speeltjes te kopen. Verder moet je natuurlijk elk jaar met je kat naar de dierenarts om hem te laten checken en eventueel te laten vaccineren. Deze kosten blijven terugkomen zolang je de kat hebt.

Waar koop ik een Blauwe Rus?

Met een beetje geluk kom je een Blauwe Rus tegen in het asiel, maar deze kans is erg klein. Je koopt ze voornamelijk bij een fokker of een cattery. Zij zijn erin gespecialiseerd om een bepaald ras te fokken. Hierdoor weet je zeker dat je een gezonde kat koopt en waar je lang plezier van zult hebben.

Kan een Blauwe Rus goed samen met andere katten?

Een Blauwe Rus is erg sociaal. Niet alleen naar mensen toe, maar ook naar andere katten toe. Zeker wanneer ze samen zijn van jongs af aan, zal een Blauwe Rus goed samen kunnen met een andere kat. Dit hoeft niet per se een Blauwe Rus te zijn, maar het kan ook gewoon een ander ras zijn. Hij heeft geen dominant karakter, maar zal rustig blijven en af en toe willen spelen.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!