Home | Blauwe Rus | Blauwe Rus cattery
blauwe-rus-cattery

Blauwe Rus cattery

⏱ Leestijd: 6 minuten

Een Blauwe Rus is een prachtige kat en een erg populair ras om te houden als huisdier. Dat komt deels door het uiterlijk en deels door het lieve en speelse karakter van deze kat. Een Blauwe Rus vind je niet zo snel in een asiel, maar je kunt deze het beste kopen bij een cattery.

Hier koop je je Blauwe Rus

Een raskitten koop je meestal bij een cattery en dat kun je het beste ook doen met een Blauwe Rus. Je komt deze kat namelijk niet zo snel tegen in het asiel omdat het een echte raskat is. Een cattery is gespecialiseerd in raskatten en besteden hier dan ook veel aandacht aan.

Een cattery heeft dus een nestje Blauwe Russen waarvan jij er eentje mag kopen. Na dertien weken krijg je pas je kitten mee naar huis, maar dit heeft een hele goede reden. De eerste acht weken moet de kitten namelijk melk drinken bij de moeder. Hierdoor wordt hij krachtig en kan hij goed groeien.

In de laatste maand leert de kitten om te socializen door met zijn broertjes en zusjes te spelen. Na die drie maanden is een kitten helemaal klaar om het nest te verlaten. Als je je Blauwe Rus eerder dan deze drie maanden uit het nestje haalt, dan kan hij hier op latere leeftijd nog last van krijgen. Zo gedraagt hij zich bijvoorbeeld minder goed omdat hij niet lang genoeg met zijn soortgenoten heeft gespeeld.

De prijs van een Blauwe Rus

Een Blauwe Rus is een dure kat. Gemiddeld betaal je tussen de €500,- en de €700,- voor een kitten. Dat lijkt misschien heel veel, maar dit is een normale prijs. Het kost namelijk veel tijd en geld om een nestje te verzorgen en het houden van een cattery is een hobby en geen vaste baan voor de eigenaar.

Als je een nestje Blauwe Rus kittens wil hebben, dan heb je als eerste een dekkater nodig. Sommige cattery’s hebben al een kater en een poes, maar niet allemaal. Het kost al een paar honderd euro om een dekkater te kunnen gebruiken. Verder moet je ook ingeschreven staan bij een vereniging en een cattery registratie hebben. Dit kost eenmalig al zo’n €50,- en verder moet je ook nog zo’n €25,- per jaar betalen om lid te mogen zijn van zo’n vereniging.

Als je zo’n dekkater wil gebruiken, dan moet de poes natuurlijk helemaal gezond zijn en ingeënt zijn. Ook moet hij een gezondheidsverklaring kunnen laten zien. Zo’n bezoekje aan de dierenarts kan al snel €100,- kosten. Als de poes dan zwanger is, moet ze extra veel voer eten. Tijdens de zwangerschap en de eerste twee maanden nadat de kittens zijn geboren, eet een moederkat voor ongeveer €130,- extra aan voedsel.

De kittens moeten natuurlijk ook onderhouden. Niet alleen qua voedsel, maar zij moeten ook een goede plek hebben om te leven en waar ze rustig op kunnen groeien. Denk dan bijvoorbeeld aan een bench, een krabpaal en wat speeltjes. Daarnaast moet je ook een geboortepakket hebben met bijvoorbeeld een midden tegen weeënzwakte en melkgiftstimulant en een kittenpakket met onder andere slijmzuigertjes, voedingspipetten en druivensuiker. In totaal kosten deze pakketten samen ruim €100,-.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

cattery-voor-blauwe-russen

Voordat de kittens het nestje mogen verlaten, moeten ze nog een keer naar de dierenarts en moet het baasje een stamboom aanvragen. Als je al deze kosten bij elkaar optelt, zal de verkoop van de kittens dus niet heel veel meer opleveren. De eigenaar wil natuurlijk niet voor al deze kosten opdraaien, waardoor een Blauwe Rus kitten veel geld kost.

Zo vind je een goede Blauwe Rus cattery

Er zijn redelijk wat Blauwe Rus cattery’s te vinden in Nederland, maar het is natuurlijk belangrijk om een goede te hebben. Gelukkig zijn er wel een aantal punten waar je op kunt letten om te kijken of je te maken hebt met een goede cattery die echt om zijn katten geeft en niet vooral bezig is met het geld dat ze opleveren.

De leefomgeving van de katten is heel belangrijk. Let er op dat ze goed worden verzorgd, dat de omgeving hygiënisch is en dat ze genoeg ruimte hebben. De kittens moeten natuurlijk ook schoon en in goede gezondheid zijn. Kijk ook naar wat voor soort voedsel de katten krijgen, want dit zegt ook veel over het baasje.

Een goede cattery zorgt ervoor dat de kittens na drie maanden klaar zijn voor het gezinsleven door ze veel aandacht te geven. Ze worden ook nooit eerder weggegeven dan dertien weken. Ze willen hun poezen niet overbelasten en hebben daarom ongeveer één keer per jaar een nestje.

Meestal gaat een cattery ongeveer één keer per jaar naar een show. Hier worden hun poezen gekeurd door een objectieve keurmeester. Ook zullen de eigenaren van de poezen heel open zijn over hun stamboom en zullen hier zelf ook op letten tijdens het fokken om te voorkomen dat er sprake is van inteelt.

Als het goed is mag je vaak langskomen voordat je de kitten mee naar huis neemt. Kijk er ook niet van op als zij jou ook vragen gaan stellen, want zij willen natuurlijk dat hun kittens op een goede plek terecht komt. Misschien vinden ze het ook nog wel leuk om contact met je te houden nadat je de kat mee naar huis hebt genomen.

Tot slot moet je natuurlijk goed kijken naar de mensen van de cattery. Als het goed is, zijn ze heel enthousiast over hun katten en willen ze je er graag meer over vertellen. Ze vinden het niet erg als je vragen stelt en zijn open over hun opvoeding en waarom zij het op die manier aanpakken. Check ook altijd of de cattery ingeschreven staat bij een rasvereniging.

Vijf veelgestelde vragen over cattery’s

Wat is een cattery?

Een cattery is een fokker die zich specifiek richt op katten. Een fokker kan bijvoorbeeld ook voor honden zijn, en een cattery dus niet. Een cattery is meestal iemand die raskatten fokt en die ook erkend wordt door rasverenigingen en geregistreerd staat als fokker.

Wat is het verschil tussen een broodfokker en een cattery?

Een broodfokker is iemand die dieren fokt om er geld mee te verdienen. Het kan dus zo zijn dat hij de dieren uit buit, omdat hij er zoveel mogelijk geld aan over wil houden. Een cattery richt zich meer op de katten en wil het ras verbeteren. Bij een fokker is een Blauwe Rus dus een winstmaker terwijl het bij een cattery een huisdier is.

Hoe vind je een goede cattery?

Je kunt online al heel veel cattery’s vinden. Als een cattery erg enthousiast is over het ras en er meer over wil vertellen, is dat al een goed teken. Ze zijn ingeschreven bij rasverenigingen en zijn open over de manier waarop zij fokken en waarom ze dat zo doen. Vaak gaan ze ook naar een show waar ze een rapport krijgen van een keurmeester over hun katten.

Waarom vind je een Blauwe Rus niet in een asiel?

De Blauwe Rus is een hele populaire ras, maar hij is ook vrij prijzig. Men koopt deze kat dus niet zomaar, maar denkt hier van tevoren goed over na. Als hij dan toch besluit dat hij de kat niet meer wil, brengt hij deze niet naar het asiel, maar verkoopt hij de kat. Op deze manier kun je namelijk nog flink wat geld verdienen.

Waarom is een Blauwe Rus zo duur?

De Blauwe Rus is zeer gewild en heeft het imago van een dure kat. Cattery’s weten dus hoeveel ze ervoor kunnen vragen en dat doen ze ook. Het kost daarnaast veel tijd en geld om het nestje en de moederkat te onderhouden, vandaar dat ze prijs van de kittens ook al snel oplopen. Een cattery houdt de katten als hobby en het is dus niet hun baan. Wanneer je een kitten koopt, betaal je dus ook voor de onkosten die de cattery heeft gemaakt om ze te verzorgen.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk....

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!