Inhoudsopgave
Als je op zoek bent naar een nieuwe kat als huisdier, dan is een Blauwe Rus een hele goede optie. Het is namelijk een hele lieve en mooie kat die van gezelschap houdt en graag binnen is. De Blauwe Rus verandert wel iets in zijn eerste levensjaar, maar het is een heel intelligent ras en ze houden ervan om uitgedaagd te worden. Lees hier alles dat je moet weten over een Blauwe Rus.
De eerste levensfasen van de Blauwe Rus
Een Blauwe Rus ontwikkelt zichzelf vooral in het eerste levensjaar. Net als bij mensen verandert een baby natuurlijk ook vrij snel, zowel van uiterlijk als van innerlijk. Dit is bij een Blauwe Rus niet anders. Hieronder lees je de verschillende fases van een Blauwe Rus. Door in te spelen op deze verschillende fases en je kat te geven wat hij nodig heeft, kun je er nog beter voor zorgen dat hij gezond en sterk wordt.
De eerste week
Als een Blauwe Rus kitten is geboren, begint het meteen te zogen. Meestal blijft de kitten dan de eerste acht weken uit dezelfde tepel drinken. Het is heel belangrijk dat een kitten goed bij de moeder drinkt, want op deze manier krijgt hij colostrum binnen. Deze stof helpt bij de ontwikkeling van de immuniteit van de kat.
Na zo’n vijf dagen opent de kat voor het eerst zijn ogen en na een week ongeveer valt de navelstreng er af. Het gewicht van de kitten neemt elke dag flink toe, dus ze hebben flink wat beweging nodig.
Twee weken oud
Het grootste gedeelte van de tijd slapen de kittens, maar ze zullen ook al geprobeerd hebben om te gaan staan. Ze krijgen ook hun eerste melktandjes en die gaan pas weg als de kat tussen de vijf en de zeven maanden oud is. Ze krijgen dan volwassen tanden, 26 stuks in totaal.
Vier weken oud
De kittens zullen op dit punt al heel actief zijn en veel spelen en rondlopen. Daarnaast beginnen ze ook al een stuk socialer te worden en gaan ze veel om met broertjes en zusjes. Ze willen ook steeds minder moedermelk drinken en tonen steeds meer interesse voor het vaste voedsel dat hun moeder krijgt. Je kunt hun dieet dan ook geleidelijk aan veranderen. Omdat een kitten niet zo makkelijk brokjes kan eten, kun je het beste de brokjes even laten weken in warm water.
Acht weken oud
Als een kitten ongeveer twee maanden oud is, stopt hij met het drinken van moedermelk. Ze zijn dan ook volledig onafhankelijk van hun moeder qua eten. De kittens kunnen nu dan langzaam aan gaan wennen aan brokken of ander vast voedsel. Door dit geleidelijk te doen, raakt de spijsvertering van de kat niet overstuur. Je kunt op dit moment ook met de dierenarts overleggen wanneer de katten klaar zijn voor hun vaccinaties.
Twaalf weken oud
Na twaalf weken zijn de kittens klaar om het nestje te verlaten. Ze groeien nog heel snel, maar ze hebben al een stuk minder energie. Daar staat tegenover dat ze wel nog veel meer energie hebben dan de gemiddelde kat, maar met de tijd zal dit ook steeds minder worden.
Ze krijgen een ander slaappatroon en slapen tussen de dertien en zestien uur per dag. Daarnaast zijn ze nu helemaal gesocialiseerd waardoor ze ook met andere katten en mensen kunnen spelen. De opvoeding vanuit het nestje is nu dus voltooid en de kat is er klaar voor om de wijde wereld in te gaan, met zijn baasje natuurlijk.
Acht maanden oud
Bij acht maanden is een Blauwe Rus alweer vijf maanden weg uit het nestje. Het is geen kitten meer, maar hij is nu een junior. Hij groeit nog flink, maar dit wordt nu wel steeds minder. Hiervoor groeide hij misschien nog wel met honderd gram per week, maar dit zal steeds minder worden. Je Blauwe Rus is bijna helemaal volgroeid en volwassen op dit punt! Het speelse dat hij had toen het nog echt een kitten was, is er ook wel redelijk af.
Een jaar oud
Als de kat ongeveer een jaar oud is, is hij helemaal volwassen en volgroeid. Als een kitten nog tekeningen of witte strepen in zijn vacht had, moeten deze nu ongeveer weg zijn. Het enige dat nog gaat veranderen, is de oogkleur. Deze zijn nu waarschijnlijk nog blauw, maar uiteindelijk krijgen ze een hele mooie smaragdgroene kleur.
Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.
Zeven jaar oud
De kat heeft nu een middelbare leeftijd en hij krijgt helaas ook een verhoogd risico op ouderdomskwaaltjes. Een Blauwe Rus heeft gelukkig over het algemeen geen last van erfelijke aandoeningen, maar hij kan natuurlijk wel andere ziektes krijgen zoals nieraandoeningen of diabetes. Obesitas komt bij katten vaak voor wanneer ze tussen de zes en acht jaar zijn, dus het is verstandig om extra op het gewicht te letten.
Elf jaar oud
Vanaf deze leeftijd is je Blauwe Rus een senior. In mensenjaren ben je dan ongeveer zeventig jaar oud en je kat zal dan ook niet meer even energiek zijn als hij ooit was. Ze kunnen ook verschillende kwaaltjes gaan ontwikkelen. Gemiddeld wordt een kat zo’n vijftien jaar oud en zijn laatste jaren zal hij waarschijnlijk door willen brengen in een rustige omgeving waar hij lekker verwend wordt door zijn baasjes.
Vijf veelgestelde vragen over Blauwe Russen
Kan een kitten al met acht weken weg van de moeder?
Veel mensen denken dat een Blauwe Rus kitten al na acht weken weg kan van de moeder, omdat hij dan stopt met het drinken van moedermelk. Het is echter erg belangrijk dat de kittens nog vier weken langer, dus twaalf weken in totaal, in het nestje blijven. De kat eet dan misschien wel alleen maar brokken, maar ook in deze laatste vier weken ontwikkelt hij zich nog. Hij ontwikkelt zich dan vooral op het sociale vlak, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.
Echt goede fokkers zullen er dan ook voor kiezen om hun kittens pas weg te geven wanneer ze twaalf weken oud zijn. Als een fokker hier niet zo moeilijk over doet en de Blauwe Rus ook al eerder weg wil geven, kun je je afvragen of hij wel de beste bedoelingen heeft.
Wanneer is een Blauwe Rus volwassen?
Na ongeveer een jaar is een Blauwe Rus helemaal volwassen en volgroeid. Het is aan jou als baasje om ervoor te zorgen dat je kat op een gelukkige en gezonde wijze volwassen wordt. Dit kun je doen door hem veel liefde, gezonde voeding en genoeg beweging te geven.
Wat voor kat is een Blauwe Rus?
De Blauwe Rus is een hele vriendelijke en slimme kat. Hij is niet heel actief, maar vindt het wel leuk om af en toe te spelen. Verder willen ze graag uitgedaagd worden en doordat ze erg slim zijn, kun je ze ook bepaalde trucjes aanleren. Ze raken erg gehecht aan hun baasjes en het is een echte schootkat. De ideale kat voor binnen dus, alhoewel ze ook graag af en toe in de tuin spelen. Blauwe Russen vinden het fijn om gezelschap te hebben en houden er niet van om veel alleen te zijn.
Hoe ziet een Blauwe Rus eruit?
Een Blauwe Rus ziet er prachtig uit door zijn blauwgrijze vacht. De vacht is één egale kleur, anders mag het geen Blauwe Rus genoemd worden. Als kitten kan het wel zo zijn dat er strepen of andere kleurtinten in de vacht zitten, maar deze gaan na een jaar weer weg.
De Blauwe Rus is erg sierlijk en elegant en heeft lange poten en een lange staart. Zijn oren staan wijd uit elkaar en je kunt dit ras ook herkennen aan de smaragdgroene oogkleur die ze hebben. Iets anders waar je ze aan kunt herkennen, zijn de zogenoemde snorhaar kussentjes. Naast hun neus, waar de snorharen zitten, zitten namelijk ook zachte kussentjes. Dit zie je niet bij een ander kattenras.
Waar kan ik het beste een Blauwe Rus kopen?
Er zijn verschillende plekken waar je een Blauwe Rus kunt kopen, maar de meeste kans heb je bij een fokker. Dit is vaak ook het beste, want je weet dan zeker dat je een goede kat te pakken hebt. Een fokker heeft namelijk ook de stamboom van de kat en verzorgt de katten goed, zodat je zeker weet dat ze gezond zijn. Let er wel op dat je een goede fokker hebt. Als je het niet vertrouwt, kun je beter naar iemand anders gaan.
Een andere plek om een Blauwe Rus te kopen, is Marktplaats. Ook hier is redelijk veel aanbod. Je kunt het natuurlijk ook proberen bij een asiel, maar een Blauwe Rus is veel geld waard en die komen dus niet zo snel in een asiel terecht.
Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?
Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.