Home | Blauwe Rus | Beste voeding voor je Blauwe Rus
beste voeding blauwe rus

Beste voeding voor je Blauwe Rus

⏱ Leestijd: 5 minuten

Je wil natuurlijk dat je kat zo gezond mogelijk is en hiervoor verzorg je hem zo goed mogelijk. Hier hoort ook de juiste voeding bij. Welke voeding is er het beste voor je Blauwe Rus en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Dat lees je in dit hoofdstuk.

De Blauwe Rus en eten

Van de Blauwe Rus is het bekend dat ze erg van eten houden. Let er dus op dat je niet teveel eten geeft, want dan kunnen ze snel last krijgen van overgewicht. Je kunt het beste je kat een paar keer per dag brokken geven, zo’n twee tot drie keer per dag. Zo zijn de eetmomenten van je Blauwe Rus een beetje verspreid over de dag en blijft hij steeds een beetje eten. Hierdoor zal hij niet zo snel hele erge honger krijgen. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen dat er altijd brokken in het etensbakje van de kat zit. De kat stopt dan gewoon met eten wanneer hij vol zit. Helaas werkt dit niet bij elke kat. Sommige blijven dan namelijk gewoon dooreten tot het bakje leeg is. Hierdoor heeft de kans sneller kans op overgewicht.

Moedermelk

De eerste acht weken van zijn leven drinkt een Blauwe Rus kitten alleen maar moedermelk. Het is cruciaal dat hij deze moedermelk krijgt, want hiervan kan hij goed groeien en wordt hij groot en sterk. Hier hoef jij als baasje dus niets voor te doen, want de eerste drie maanden van zijn leven blijft de kitten als het goed is toch in het nestje bij zijn moeder. Na deze periode stapt de kitten langzaamaan over op brokken. Dit gebeurt nog bij de cattery. Als je je kitten dan vervolgens mee naar huis neemt, is het natuurlijk ook aan jou om je kat zo goed mogelijk te voeden.

Zachte brokjes

Je kunt beginnen door je kitten brokjes te geven die een beetje nat zijn gemaakt. Door er wat water overheen te gieten, worden de brokjes wat zachter en zijn ze makkelijker te eten. Een andere optie is om de brokjes eventjes te laten weken in warm water. Let er op dat de verandering naar echte brokken geleidelijk gaat, zodat de spijsvertering van je Blauwe Rus niet overstuur raakt. Er zijn ook brokjes die speciaal gemaakt zijn voor kittens en jonge katten. Het is dan ook verstandig om deze op het begin te kopen. Zodra je kat wat ouder en was volwassener wordt, kun je overstappen op brokken voor volwassen katten.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Blauwe Rus wordt uitgebreid behandeld in Blauwe Rus Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

blauwe rus eten

Brokken

Eén van de dingen die katten vaak eten, zijn brokken. Er zijn verschillende smaken waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld vis, gevogelte, vlees of een combinatie hiervan. Als je kiest voor goede brokken, dan zitten hier alle voedingsstoffen in die je Blauwe Rus nodig zal hebben. Brokken bestaan uit gedroogde en verhitte ingrediënten. Er zit bijna geen vocht in, waardoor het harde brokken worden.

Natvoer

Vaak bestaat het dieet van een kat uit een combinatie van brokken en natvoer. Zo wordt natvoer vaak gebruikt als avondeten. Natvoer komt vaak in blokken, kuipjes of zakjes. Hier zit dan voeding in dat verhit is geweest en vocht. Met name het vocht is erg belangrijk, omdat een kat uit zichzelf maar weinig water drinkt en snel last kan krijgen van een urineweginfectie. Net als bij elk voedsel, is natvoer er in vele kwaliteiten. Zo heb je dus gezond natvoer, maar ook ongezond. Meestal zijn de goedkopere merken ook iets ongezonder voor de kat.

Snoepjes

Natuurlijk kun je best af en toe je kat wat snoepjes geven. Er zijn genoeg kattensnacks waar je uit kunt kiezen. Er zijn zelfs gezonde snoepjes of die een bepaalde functie hebben, zoals het schoonmaken van het gebit. Bovendien kun je ook snoepjes gebruiken om je Blauwe Rus het een en ander aan te leren. Wanneer je kat te zwaar wordt, kun je beter even stoppen met snoepjes geven.

Rauwe vleesvoeding

Er wordt beweerd dat rauwe vleesvoeding zo’n beetje de meest gezonde voeding is voor een kat. Dit soort eten past namelijk het beste bij het verteringsstelsel. In het wild gaat de kat natuurlijk op jacht en eet hij muizen en vogeltjes. Rauwe vleesvoeding is dus eigenlijk het meest natuurlijke voor een kat om te eten en er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je hele prooidieren, die vaak alle voedingsstoffen bevatten die een kat nodig heeft. Dit zijn bijvoorbeeld hamsters of muizen. Dan heb je kant en klare rauwe vleesvoeding, zoals rauwe gemalen vleesproducten. Dan is er ook nog de mogelijkheid om zelf het voedsel samen te stellen.

Carnivoren

Houd er rekening mee dat katten echte carnivoren zijn en veel vlees eten. Ze hebben dit ook nodig om zo gezond mogelijk te blijven. Het beste dieet van een kat bestaat uit veel vlees en weinig plantaardige ingrediënten. Ze kunnen koolhydraten alleen maar in kleine mate verwerken.

Niet te veel eten

Een Blauwe Rus krijgt al snel last van overgewicht. Het zijn namelijk katten die erg van eten houden, maar die niet heel veel bewegen. Ze zitten voornamelijk binnen en zijn niet heel actief. Let er dus op dat je je kat niet te veel eten geeft, want dan kan hij al snel overgewicht krijgen. Wanneer je kat meer dan vijf kilo gaat wegen, is hij meestal te zwaar.

Bovendien moet je een kat ook zo weinig mogelijk mensen eten geven. Hij zal waarschijnlijk dol zijn op melk, kaas of een misschien zelfs pinda’s, maar deze producten zijn erg slecht voor de kat. Zo kan hij niet goed tegen zuivel en zitten er veel vetten in pinda’s. Ook voedsel voor mensen dat gezout of gemarineerd is, is slecht voor je Blauwe Rus. Chocolade is al helemaal uit den boze, dit kan zelfs giftig zijn voor katten! Meestal zal een kat uit zichzelf ook niet zo snel dingen eten waar hij niet tegen kan, zoals peulvruchten, kolen en ui-achtige planten. Ander voedsel waar je kat niet goed tegen kan, zijn avocado’s, rauwe aardappelen, botten en rauwe vis, varkens- of kippenvlees.

Vraag het aan de dierenarts

Als je echt niet weet wat voor voedsel het meest geschikt is voor jouw Blauwe Rus, kun je natuurlijk ook om hulp vragen bij de dierenarts. Hij zal jou waarschijnlijk maar al te graag willen helpen en kan je goed advies geven over welk soort voedsel het beste is en hoe vaak je je kat eten moet geven.

Wil je nog meer leren over de Blauwe Rus?

Bekijk dan het Blauwe Rus Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw Blauwe Rus. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over dit prachtige ras.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Blauwe Russen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Verzorging Blauwe Rus

Verzorging Blauwe Rus

Het fijne aan een kat is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk moet je hem elke dag eten en drinken geven, zijn kattenbak schoonhouden en jaarlijks met hem naar de dierenarts gaan, maar verder hoef je maar weinig te doen. Natuurlijk zijn er...

Gezondheid Blauwe Rus

Gezondheid Blauwe Rus

Als baasje zijnde is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je Blauwe Rus in goede gezondheid verkeert. Bij raskatten komen er wel eens ras-typische ziektes voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe dit zit bij de Blauwe Rus en hoe je het beste voor je...

Opvoeden van je Blauwe Rus

Opvoeden van je Blauwe Rus

De Blauwe Rus heeft een zachtaardig en aanhankelijk karakter waardoor het een erg fijn huisdier is. Daarnaast is hij ook heel intelligent, waardoor je hem heel gemakkelijk dingen aan kunt leren. Mede hierdoor is het opvoeden van een Blauwe Rus geen grote...

blauwe rus handboek

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Blauwe Rus wilde weten in één compleet e-book!”

Blauwe Rus Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Blauwe Rus!

  • Wil je een Blauwe Rus kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Blauwe Rus zo opvoeden dat hij mooi blijft en lief is?
  • Wil je alle voordelen van een Blauwe Rus leren kennen?
  • Wil je jouw Blauwe Rus de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Blauwe Russen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Blauwe Rus Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!